Home / Columns / Verdeeldheid: Is boksen nu wel of geen vechtsport?

Verdeeldheid: Is boksen nu wel of geen vechtsport?

Boksen is een van de oudste sporten waar twee personen elkaar treffen in de ring om elkaar te verslaan, het zij op punten dan wel via een knock-out. Toch is er verdeeldheid of boksen onder de noemer vechtsport valt of niet.

Als je de gemiddelde boks fanaat spreekt dan heeft deze het liever niet over boksen als vechtsport, en duidt deze het liefst aan als een edele sport. Maar wat is er anders aan boksen dan bijvoorbeeld kickboksen?

Bij beiden sporten staat men in dezelfde ring, hebben beide bokshandschoenen aan en probeert men elkaar te verslaan. Let wel bij het boksen gebruikt men de benen niet, maar bij beide heeft men hetzelfde doel, winnen of dit nu via punten of een knock-out overwinning is.

Zeurpieten

“Ik vind het grote onzin dat boks minnend Nederland het boksen het liefst niet onder de noemer vechtsporten ziet”, aldus een bron die anoniem wenst te blijven. “Ze lopen wel te zeuren dat Boksen te weinig aandacht krijgt, maar als het een vechtsport genoemd wordt gaat men met de hakken in het zand, heel krom. “Vervolgt de bron.

Als je zo de diverse forums leest is men daar het ook niet altijd met elkaar eens, hele discussies over het verschil in het knokken in de ring. “Wat is het verschil tussen een knock-out in een bokswedstrijd en die bij kickboksen, ik zie geen verschil.” Meldt een forum lid.

Aandacht

“De meest sensationele knock-outs komen juist voor bij het boksen, het is super intensief en spannend om naar te kijken.” Als men wil dat het boksen meer aandacht krijgt en groeit zullen een aantal mensen ook bij de bonden van hun principes af moeten stappen, laat het lekker onder de noemer vechtsport vallen, dan zul je zien dat de sport veel meer aandacht krijgt.”

Het verwijt dat de Boksbond vaak voor de kiezen krijgt is dat deze oubollig en achterhaald is, geruchten gaan dan ook over nieuwe bonden die willen opstaan. Je ziet ook steeds vaker bokswedstrijden tijdens kickboksgala’s. Ook heeft men vaak moeite om boks evenementen te vullen met boksers en wordt teruggegrepen naar kickboksers die graag het gat opvullen en de ring in willen.

Drempel

Echter is het gedoe rondom het verkrijgen van een boks licentie vaak een drempel. Boksen is een zeer mooie sport die een mens conditioneel een groot voordeel geeft, naast het groeiende zelf vertrouwen en weerbaarheid.

Wat vindt u is boksen wel of geen vechtsport?

Bekijk ook

Voordelen die kinderen krijgen door Jiu-Jitsu training

Column Amelie Rosseneu: 5 Veel gemaakte fouten met jonge atleten

In haar columns deelt adviezen en ervaringen, vandaag legt zij uit welke fouten je kunt ...

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Verbieden kickboks events: ‘Vechtsportautoriteit reageert op open brief’

Reactie van de Vechtsportautoriteit op “open brief” 2 november 2018 Namens de Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna ...

Facebook: Vechtsport Liefhebbers community maakt explosieve groei door

Naast de reguliere nieuws kanalen maakt social media steeds meer deel uit van het verspreiden ...