Home / Columns / Veel afzeggingen van kickboks partijen roepen irritatie op!

Veel afzeggingen van kickboks partijen roepen irritatie op!

Je traint je helemaal suf voor een kickboks partij, er hangt veel van af want je bent een B-Klasser die zijn laatst partij draait op dit niveau om door te stoten naar de A-Klasse. Of je bent een A-Klasser en staat op het punt om naar de semi-profs of zelfs profs door te stoten, maar dan een paar dagen voor de wedstrijd, of zelfs op de dag zelf zegt je tegenstander af, das pech!

Veel afzeggingen van kickboks partijen roepen irritatie op!

Kwade opzet, angst of gewoon geen zin?

Als je zo de gemiddelde vechtsport school binnenloopt en aanhoort wat er zoals gebeurt met afzeggingen kun je verbaast raken. Een praktijk voorbeeld; Vechter H. staat gepland om een A partij te vechten, na een wekenlange voorbereiding zegt de tegenstander een aantal dagen van te voren af, reden huiduitslag. Een vloekende vechter die vol adrenaline uit kwaadheid een gat in de deur mept, want ik wil zo graag vechten. Steeds vaker zijn de redenen om af te zeggen op zijn minst helemaal niet levensbedreigend, “men zegt al af als er een scheet dwars zit,” verteld een trainer dat was vroeger wel anders.

Roep om scherpe sancties en boetes

De boksbond geeft het voorbeeld door afzeggers op een zwarte lijst te zetten en deze ook openlijk te publiceren, bij het kickboksen komt dit nog niet echt voor. Is dit een goed idee en zal dit uitwassen kunnen voorkomen? En wie moet die lijsten maken? Kickboksend Nederland heeft verschillende bonden. De vechtsport Autoriteit wellicht met hun digitale vechters paspoort? Is dat de oplossing? De roep om boetes en sancties worden steeds groter maar wie gaat dat handhaven en innen?

Helaas weer een vervelende mededeling. Mijn partij is weer afgezegd!

“WAAR ZIJN DE A-KLASSE MEIDEN DIE WEL DURVEN TE VECHTEN EN NIET EEN WEEK VAN TE VOREN AFZEGGEN?! Dit is al de tweede keer deze maand…. girls Where you at?” Deze recentelijk oproep op het Facebook account van een vrouwelijke vechter spreekt boekdelen.

Niet meer bellen maar zet het op papier

Wellicht moet er een organisatie komen die op amateur niveau bemiddelt in matches, dus geen trainers die elkaar bellen van joh, wil Jantje wellicht tegen Kareltje vechten? Nee gewoon een contract via zo’n organisatie dat je opgestuurd krijgt met voorwaarden, plichten en rechten maar ook clausules met een boete voor een no-show. Maar wat is een geldige reden om af te zeggen en welke niet horen wij u denken. Is dit simpel op te lossen door gradaties aan te geven zoals een fikse griep, opgelopen lichamelijk letsel (blessure) etc, maar geen vlekje op de neus?

Kortom het wordt wellicht tijd om dit soort irritaties te voorkomen, omdat het kickboksen groeit komen dit soort problemen ook meer naar boven. Of ligt het aan het niveau van de vechters en wordt er te snel ja gezegd? Wellicht heeft u er een mening over of wellicht suggesties voor een oplossing?

Bekijk ook

3e gevecht Tyson Fury vs Deontay Wilder eindelijk geboekt

Het podium is ingesteld voor de derde wedstrijd tussen zwaargewicht boksers Tyson Fury en Deontay ...

TANDLOOS: Bokser verliest voortanden maar wint alsnog wedstrijd

Foto: Mikey Williams/Top Rank Bokser Josue Vargas had op veel manieren een moeilijke dinsdag. Niet ...

Facebook account GLORY Managing Director Sports doelwit hackers

Het blijkt dat het Facebook account van Cor Hemmers Managing Director Sports bij GLORY Kickboxing ...