Vechtsporters en fans agressiever dan bij overige sporten? - Vechtsport Info
Home / Columns / Vechtsporters en fans agressiever dan bij overige sporten?

Vechtsporters en fans agressiever dan bij overige sporten?

Er wordt vaak beweerd dat vechtsporters en hun fans agressiever zijn dan die bij andere sporten, maar is dat wel zo?

Diverse gedragsonderzoeken zijn er gedaan naar geweld door sportfans, let wel schaak en dam fans zijn niet mee genomen in de onderzoeken, maar even alle gekheid op een stokje waar komen de beweringen toch vandaan dat vechtsport fans agressiever zouden zijn? Het is een feit dat in het verleden rondom vechtsport gala’s in Nederland wel een excessief geweld voorkwam, en zelfs schiet incidenten, maar waren dit wel fans. Of gewoon mensen die eens naar een gala gingen, daar hun rivalen tegen het lijf liepen, en besloten hun geschillen buiten recht te zetten. Heeft niets te maken met de sport nog heeft het een relatie er toe,

Het zogenaamde gouden Rolex publiek

Als je de gemiddelde wetshandhaver spreekt, en deze vraagt waar zij opletten bij vechtsport gala’s en en eventuele risico’s, dan is het beleid duidelijk. Zo spraken wij op een lokaal gala ergens in den landen afgelopen jaar met een politie vertegenwoordiger die ook aanwezig was, en stelde hem de vraag, waar let u op? Schoorvoetend kwam het antwoord, “wij letten vooral op de VIP ring want daar zit het zogenaamde gouden Rolex publiek”, was het korte maar duidelijk antwoord. Even doorvragend werd duidelijk dat deze perceptie schijnbaar leeft bij de diverse overheids instanties. Echter op de vraag wat nou precies gouden rolex publiek is, kwam als antwoord, “u weet wel de criminelen die zich graag vereenzelvigen met de vechtsporten”, dat was het dan? Dit heeft wat weg van etnisch profileren, maar dan anders zeg maar!

Geweld in het professionele voetbal

Mijn zakelijke collega speelde professioneel ooit voetbal en ik lag de vraag over geweld aan hem voor. Hij zei: “Ik heb er zeker van gehoord en het gebeurt meer dan mensen zelfs weten.” Hij legde uit dat het twee specifieke eigenschappen vereist om te onderscheiden van het professionele niveau van voetbal, talent en agressiviteit. “Aggressiviteit versterkt agressiviteit” zei hij. “Ik ben veel agressiever dan de gemiddelde persoon.” Dat hangt, samen met de juiste genetica en veel atletisch talent, die hem in staat gesteld om in voetbal te slagen. In zijn geval voelde hij ook dat agressiviteit leidde tot zijn ‘deelname aan gevechten in het verleden’. Ik denk dat zijn antwoord althans ten dele als een gedeeltelijke “ja” is gekwantificeerd.
Maar volgens de gegevens hebben voetballers eigenlijk gemiddeld veel minder kans om gearresteerd te worden dan de algemene bevolking. In feite heeft een man in zijn midden tot eind twintig negen keer meer kans om gearresteerd te worden dan een voetbal-speler. Maar als het gaat om huiselijk geweld, hebben voetballers veel meer kans dan de algemene bevolking om te worden gearresteerd als daders van deze misdaad. Volgens schrijver en onderzoeker Benjamin Morris, “Huiselijk geweld staat voor 48 procent van de arrestaties voor gewelddadige misdaden onder NFL-spelers in vergelijking met [een] geschatte 21 procent nationaal.” Note dit onderzoek was toegespitst op de Amerikaanse prof Football spelers.

Geweld in de Vechtsporten

En er zijn ook andere gewelddadige sporten om te overwegen. Hoe zit het met een bokser, wiens taak het iemand bewusteloos te slaan? Versterkt het geweld in de ring geweld naar buiten? Een artikel stelde voor dat geweld inderdaad boksers uit de ring volgt, maar niet zoals u denkt.
Verschillende boksers hebben geweld gebruikt of zijn door geweld omgekomen, zoals vroeger Greats Vernon Forrest, Alexis Arguello en Trevor Berbick, die allemaal gewelddadig om het leven zijn gekomen. Maar data is onduidelijk over de vraag of boksers (of MMA-strijders) eigenlijk meer vatbaar zijn om geweld te plegen. Toch is het moeilijk om de vraag niet te overwegen wanneer de grootste kampioen van de vechtgame van de afgelopen twintig jaar, Floyd Mayweather, Jr., al meerdere malen gearresteerd is voor huishoudelijk geweld en in 2011 veroordeeld is tot negentig dagen in de gevangenis nadat hij zich schuldig heeft gemaakt aan huiselijk geweld. Bovendien zijn tenminste een dozijn MMA-strijders sinds 2010 beschuldigd van huishoudelijk geweld. Maar dit zegt niet dat elke bokser dit zou doen, weg met de over één kam scheer mentaliteit.

En de link naar de fans?

Maar wat is de link naar de fans? In sommige gevallen is dit gemakkelijk te herleden, echter in andere gevallen juist weer moeilijk om te herleiden naar de vechtsport. Maar zijn er geen voorbeelden dan hoor ik u denken, jazeker denk aan de partij van Murthel Groenhart tegen Harut Grigorian, deze werd aan het einde verstoord door een paar woeste fans die de ring instapte en Groenhart een gebroken kaak sloegen. Absoluut verfoeilijk, maar hadden deze fans dit ook gedaan als zij naar een schaakpartij hadden zitten kijken, en waar de tegenstander stiekem een schaakstuk achterover drukte om te winnen? Het antwoord is ja, dat had kunnen gebeuren want geweld zit nu eenmaal in een mens, vechtsport liefhebber of niet.

 

Misbruik van welke aard dan ook, moet worden afgewezen en hard beoordeeld, vooral als het gaat om degenen die door het publieke oog worden bekeken. Straf en boete moeten ernstig en snel zijn. Je kan bijna elke hond of kind het verschil tussen goed en fout leren. Je doet dit met de juiste opvoeding, de juiste discipline en een begrip van het gevolg. Maar het begint met een standpunt.

Referenties:

1. Diamond, Dan, “Does Playing Football Make you More Violent. Examining The Evidence,” Forbes, September 16, 2014.

2. Morris, Benjamin, “The Rate Of Domestic Violence Arrests Among NFL Players,” Fivethrityeight.com, July 31, 2014.

3. Rampell, Catherine, “Football Upsets Increase Domestic Violence Study Finds,” New York Times, November 23, 2009.

4. Fisman, Ray, “Illegal Contact: Does Watching Football Lead to Domestic Violence,” Slate, Nov. 23, 2009.

5. Jain, Sanya, “Top 10 Dog Breeds That Bite The Most,” ListCrown.com, December 2, 2013.

6. Hubbard, Alan, “Boxing: Violence Follows Fighters When They Leave The Ring,” The Independent, Aug. 2, 2009.

7. Armstrong, David, “Mixed Martial Arts Courts More Female Fans,” Businessweek Sept. 11, 2014.

8. “The Worlds 100 Highest Paid Athletes – 2014,”Forbes.

 

Bijdrage door: J. Van Beusekom

Bekijk ook

'Badr moet nu eens blijven staan!' Bonjasky over partij tegen Overeem

‘Badr moet nu eens blijven staan!’ Bonjasky over partij tegen Overeem

Ik snap dat hij wil entertainen

'Reteslecht'! Anthony Joshua is geen boksmachine koning

‘Reteslecht’! Anthony Joshua sloopt boksmachine (video)

Boksicoon Joshua sloeg een DAZN-boksmachine kapot

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! 'Vechten in Oekraïne, niet zeuren'

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! ‘Vechten in Oekraïne, niet zeuren’

De Bellator zwaargewicht vechter heeft een warme relatie met de Russische President Poetin

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page