Vechtsport merchandising wel of niet belangrijk? - Vechtsport Info
Home / Columns / Vechtsport merchandising wel of niet belangrijk?

Vechtsport merchandising wel of niet belangrijk?

Vechtsport merchandising, je kunt er niet omheen want wie wil er nu niet een t shirt met zijn favoriete vechtsporter of sportschool?

Merchandising en vechtsport zijn nauw verweven geraakt in de loop der jaren, van kleding, snuisterijen, sleutelhangers tot petten je vindt het allemaal. Echter heb je als vechtsport fan niet altijd door hoeveel geld er om gaat in deze industrie. Deze loopt in de miljoenen wereldwijd en is net als merchandising voor pop artiesten inmiddels gemeengoed geworden.

Niet alleen voor beroemde vechtsporters

Dat vechtsport merchandising niet alleen toepasbaar is op beroemde vechtsporters maar ook voor partijen eromheen zoals sportscholen moge duidelijk zijn. Als men een vechtsport school heeft bijvoorbeeld, kan men de bekendheid verhogen door producten aan de leerlingen te verkopen waarop de gum naar voren komt. In de jaren zeventig toen de vechtsporten populair werden zag je iedereen trots met een T shirt van Bruce Lee lopen, of van de nieuwe sportschool die gesticht was. Pas later met de komst van de grote vechtsport organisaties is dat doorgezet naar promotie voor opkomende vechtsporters en meer…

Connor McGregor is hot

Het aanstaande gevecht van Connor McGregor tegen Floyd Mayweather is een mooi voorbeeld van hoe merchandising wordt gebruikt om niet alleen de vechters zelf te profileren maar het aanstaande gevecht te hypen. Dat zowel McGregor als zijn tegenstander Mayweather hier wel bij varen qua inkomsten, verworven over de merchandising wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Beide heren zijn inmiddels meerdere malen miljonair en daar heeft het Merchandising kanaal zeker aan mee geholpen.

Verkwanselen van de vechtsport

Er gaan stemmen op van personen die het merchandising verhaal geen warm hart toe dragen, en het verkwanselen van de vechtsport noemen. Echter kan men niet zonder in geen enkele sport. De eisen worden ook steeds hoger en dus de kosten ook, dat moet ergens uit betaald worden. Tegenwoordig worden de top vechtsporters vaak (onterecht) vergeleken met prof voetballers, waarvan gezegd wordt dat zij verwend zijn door al het geld en daardoor minder presteren op het veld. In de vechtsport ligt dit toch even anders, een moment verzwakken, of express niet opletten kan je al flink wat kosten als vechter, verwondingen, schorsingen en last but not least je ego! Nee merchandising zal er zijn en blijven, en waarom ook niet.

 

Connor McGregor is hot

 

Bekijk ook

Kazach krijgt 2 man knock-out tijdens oneerlijke MMA-wedstrijd

Kazach krijgt 2 man knock-out tijdens oneerlijke MMA-wedstrijd (video)

We zijn het inmiddels gewend de bizarre gevechten uit Rusland

Glory kampioen ‘Petch’ kansloos tegen oud-rivaal in beladen wedstrijd

Petchpanomrung de Glory Kickboxing vedergewicht kampioen leed vandaag een nederlaag tegen oud-rivaal Chujaroen Dabransarakham

Man slaat met boksbeugels slachtoffer in elkaar! 'Vechtsporter?'

Man slaat met boksbeugels slachtoffer in elkaar! ‘Vechtsporter?’ (video)

Een man werd in elkaar geslagen met een boksbeugel tijdens een vechtpartij

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page