Vechten is niet voor iedereen weggelegd (Column) Nieuws
Nieuws

Vechten is niet voor iedereen weggelegd (Column)

Vechten is niet voor iedereen weggelegd (Column)
Vechten is niet voor iedereen weggelegd (Column)

Medische keuring voor vechters is bij wedstrijden een redelijke standaard eis.

Vraag is echter of de keuring genoeg is. Ter plaatse is een min of meer deskundige arts die gewend is vechters te onderzoeken, althans dat hoop je. Of het daadwerkelijk het geval is laat ik hier in het midden, aan jullie om dit punt hier te bespreken.

Maar ik wil een stukje verder gaan. Vechten is een natuurlijke aanleg van ieder mens. Iedereen zal of moet in zijn of haar leven minimaal een of meerdere gevechten voeren. De meeste mensen zullen het niet opzoeken, het overkomt hen. Tijdens dit soort gevechten realiseert de persoon zich of vechten in het bloed zit of niet. In onze gevierde oudheid kreeg dezelfde persoon die kans niet en overleed na het gevecht.

Verdedig jezelf

Nu kan je bedenken om aan vechten te beginnen door gewoon een vechtsport school binnen te lopen. Waar vroeger de dood in de ogen werd gekeken spelen er nu volwassenen “zelfverdediging” met een aanvaller en een verdediger. Soms op het belachelijke af. Maar het levert klanten op en daar gaat het tenslotte om.

LEES OOK: Dood bokser tegen schuld

Vechten is niet voor iedereen weggelegd. Vroeger hadden we de natuurlijke selectie. Vechters werden geselecteerd door het simpele feit dat je bleef leven of niet. Nu blijft , bijna, iedereen leven en neemt deel aan de lessen. Prachtig toch? Toch zouden we ook moeten nadenken over de gevolgen van het wegvallen van de natuurlijke selectie. Alle nitwits mogen mee doen en doen ook mee. Ook mensen met een fysiek risico.

Dood tot gevolg

Indien iemand regelmatig deel neemt aan de lessen gaan we er, bijna automatisch, vanuit dat deze persoon gezond is. Hij/zij is er bijna alle lessen en doet goed mee. Wat er niet gezien word is de opbouw van blessures, vooral welke intern, want een vechtsporter “moet er doorheen”. Het is vooral de opbouw die een risico factor kan inhouden. Kijk maar bij het voetbal waar met enige regelmaat iemand of dodelijk “getroffen” neervalt of er iets ernstigst overblijft.

Het gaat vooral op bij grote aantal sporters. Onze sporten nemen in populariteit toe. Meer deelnemers verhoogt het risico. Vroeger bestond er nog zoiets als een sportkeuring maar die is zo goed als verdwenen. Slechts een zeer beperkt aantal sportschoolhouders komt op het idee de leerlingen en vooral vechters een goede medische keuring te laten ondergaan. Meestal door de kosten, die niet mis zijn.

Meer weten?

Maar waarom niet een jaarlijkse totale controle voor de leerlingen, specifiek de vechters? Hiermee word niet alleen preventief opgetreden maar ook creëert men een juridische veiligheid. Als sportschool bied je een jaarlijkse algehele keuring aan waarvan de deelname vrijwillig is maar voor vechters verplicht. Je kan korting krijgen bij aanmelding van dit soort keuringen als je veel mensen meeneemt.

Wil je verder sparren over dit onderwerp? Kom naar de dag “Medische en Juridische begeleiding Vecht & Krachtsport” in Den Haag.
Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws