Home / Columns / Trainers doof door explosieve geluiden bij ‘Pads training’

Trainers doof door explosieve geluiden bij ‘Pads training’

Trainers doof door explosieve geluiden bij 'Pads training'

Met enige verbazing vernam ik onlangs van een belangrijke trainer dat hij problemen had met zijn gehoor door het vele padsen wat hij deed.

Padsen is het ophouden van de vang mitts voor zowel boksen als trappen. De explosieve geluiden van de neerdalende klappen en stoten maken geluiden van soms meer dan 100 decibel. Door het aantal, vaak vele duizenden, kan er een gehoor probleem ontstaan.

Even stilstaan bij de situatie. Je bent trainer of PT-er en bent een-op-een met een persoon bezig. Om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen vang je de stoten en trappen zo dicht mogelijk bij het lichaam. Op het moment van raken ontstaat er een hard, snerpend geluid van variërende toonhoogte en met een decibel kracht van tussen de 80 en 150. Gemiddeld is het zo’n 100 decibel dat vergelijkbaar is met een claxonnerende auto naast je hoofd.

Schreeuwen

Om de trainingen gezellig en actief te houden word er muziek gespeeld. In veel scholen staat deze muziek niet zacht. Het effect van de muziek moet je daarom optellen bij het geluid van de pads. Maar dat is nog niet alles. De “vechter” maakt ook nog harde geluiden door te schreeuwen, janken of de kiai’s. Daarna is de constructie van de ruimte van belang want geluid resoneert en dit versterkt of herhaald het gemaakte geluid waardoor het langer aanhoud in de ruimte.

Een groeiend aantal professionele gymleraren die in grote ruimtes les geeft draagt al oorbescherming want onder deze doelgroep is het fenomeen doofheid, gedeeltelijk maar ook geheel, een bekend verschijnsel.

Voorzorgsmaatregelen

Bestaat de kans dat jij, die gezond levende trainer, ook een kans loopt op gehoorschade door het geven van je trainingen? Ja, die kans bestaat en een geluidsmeting in je zaal tijdens gewone trainingen kan je overtuigen.

Maar misschien is het nemen van simpele voorzorgsmaatregelen tijdens de diverse trainings sessies veel eenvoudiger. Koop eenvoudige oorbeschermers en je verminderd het risico van beschadiging.

Column bijdrage: Arnaud van der Veere

Bekijk ook

HALVE ZOLEN: Blogger ‘bashed’ Talpa om UFC uitzendingen

Sinds enige tijd achtervolgt Blogger

Cordyceps sinensis voor meer Energie en Uithoudingsvermogen

Ben je op zoek naar natuurlijke voedingssupplementen? Behoefte aan een dosis extra uithoudingsvermogen, zuurstofopname en ...

Voordelen van CBD voor Vechtsporters & Atleten

Rake klappen en overbelaste spieren hebben herstel nodig.