Home / Columns / Trainen bij diverse vechtsport scholen verhoogt risico op overstappen vechters?

Trainen bij diverse vechtsport scholen verhoogt risico op overstappen vechters?

Met trots kondigen ze het vaak aan, vechters die overstappen naar een andere gym dan waar ze ooit begonnen zijn. Echter wat rest er voor de achterblijvers zoals de trainers en coaches die zich jarenlang vaak belangeloos hebben ingezet? Natuurlijk mag een vechter groeien en is het vaak zo dat men dan een overstap moet maken om verder te komen, maar voor de trainer die heeft geholpen tot dat punt te komen, vaak een zuur gebeuren.

Als ik niet overstap wordt ik nooit een tweede Rico Verhoeven

Ambitie is goed en maakt het ook dat mensen verder komen in het leven maar ook in de sport, natuurlijk wil niemand groei in de weg staan. Wij spraken een kickbokser die een overstap maakte maar uiteindelijk niet bereikte wat hij wilde. “Ik dacht als ik overstap naar de gym waar ook bekende vechters trainen, ik vanzelf mee getrokken zou worden in het succes.” Echter bleek na een aantal maanden dat men mij de aandacht niet kon en wilde geven die ik nodig had.” Ik had mijn beoogde overstap besproken met mijn trainer destijds en ik zei; Als ik niet overstap wordt ik nooit zo goed als Rico Verhoeven. Ik dacht er eigenlijk niet bij na dat dit een kwetsende opmerking zou kunnen zijn, en dat ik mijn trainer hiermee de boodschap gaf dat hij mij niet naar dat niveau kon brengen. Achteraf heb ik geen spijt, ik heb het geprobeerd, maar zou de volgende keer wel meer onderzoek doen of ik bij een nieuwe gym wel zou kunnen bereiken wat ik wil.”

En hoe denken de achterblijvende trainers er over?

“Bij mij kom je er niet meer in als je overloopt naar een andere sportschool, het is respectloos en vaak gebeurt het zonder kennisgeving vooraf. Een van mijn oud leerlingen traint nu bij een gym waar enkele kampioenen vandaan komen, ik gun het hem van harte maar ik hoef hem hier niet meer te zien”, aldus een trainer uit het midden van het land. Maar is het dan zo slecht en achterbaks om over te stappen? Is het niet zo dat als de kampioenen van nu en weleer, niet naar een andere gym zouden zijn gegaan zij nooit het niveau hadden bereikt waar ze nu zijn? Er is natuurlijk wat voor te zeggen dat er respect moet zijn, zonder bericht naar een andere sportschool gaan is niet erg netjes. Maar wie houdt dit tegen?

Trainen bij diverse sportscholen verhoogt risico van overstappen

Tegenwoordig trainen veel jonge vechters bij diverse sportscholen om ervaring op te doen, veel van deze sportscholen bieden dit ook aan. Wat is er nu mooier dan sparren met je idool, of mee te doen aan een training waar meerdere bekende namen aanwezig zijn. Maar verhoogt dit niet het risico tot overstappen, wordt er actief geworven om vechters weg te halen? Het idee om over te stappen moet ergens vandaan komen, maar waar baseert een vechter deze zelf op, wij vroegen het diverse jonge vechters wat hen zou doen bewegen een overstap te maken:

Ik kom niet verder dan mijn huidige niveau
Ik krijg betere partijen via de nieuwe gym
Ik kan sneller in de A-klasse geraken
Ik krijg betere sponsoren door de top gym waar ik wil trainen
De nieuwe sportschool heeft nauwe contacten met de grote vechtsport organisaties, meer kans om daar te vechten.

Al met al redenen genoeg die een vechter kunnen doen bewegen over te stappen. Maar wat met de oude normen en waarden, vervagen deze of is overstappen iets wat men moet accepteren?

 

Bekijk ook

Wat te eten na de training: 5 vragen, 5 antwoorden

Hoewel meer en meer sporters er zich van bewust zijn dat eten na de training ...

Nieky Holkzen vs. Cosmo Alexandre: 'deze kickboks partij mag je niet missen'

Nieky Holkzen vs. Cosmo Alexandre: ‘deze kickboks partij mag je niet missen’

Nieky “The Natural” Holzken en Cosmo “Good Boy” Alexandre ontmoeten elkaar voor de tweede keer ...

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Column: De extreme methode waarmee MMA-vechters hun gewicht willen verslaan

We zoeken met alle middelen naar voordelen om onze doelen te bereiken, een van de ...