Super fit worden: De voordelen van boksen voor je lichaam - Vechtsport Info
Home / Columns / Super fit worden: De voordelen van boksen voor je lichaam

Super fit worden: De voordelen van boksen voor je lichaam

Super fit worden: De voordelen van boksen voor je lichaam

De krachtbron voor een stoot begint met de lange en krachtige spieren van de benen, stroomt door de enorme bilspieren en eindigt via de buikspieren en bovenlichaam spieren.

Net als bij het slaan van een zweep, straalt een kleine beweging van het onderlichaam uit en wordt krachtiger naarmate het omhoog gaat, eindigend met het contact van je vuist.

Om de snelheid en kracht van je stoten te behouden, moeten je hart en longen overuren maken om zuurstof door je bloed te pompen om de spieren in beweging te houden. Een bokstraining traint uw hart en longen om efficiënter te worden.

Naast uw cardiovasculaire systeem, werkt boksen op de een of andere manier op de meeste spieren van uw lichaam. De been-, heup-, kern- en schouderspieren zijn de primaire delen van het lichaam die een stoot produceren, en er zijn een paar kleinere spieren die daarbij helpen.

Kuiten

Je kuiten strekken zich uit van de achterkant van je enkels tot de achterkant van je knieën en zijn sterke spieren die je helpen je tenen in de grond te drukken en je hielen omhoog te tillen. Wanneer je een stoot plaatst, ga je iets naar voren of naar links.

Je kuiten beginnen een stoot door een stap in de richting van de stoot te initiëren. Zelfs als je geen stap zet, helpen ze je om je lichaam in de richting van de stoot te sturen. De kracht van je stoot werkt van de grond af, en deze krachtige groep spieren is de eerste stap.

Benen

Je quadriceps en hamstrings zijn de hoofdspieren van je dijbeen. Nadat de kuitspieren een stoot beginnen, produceren de benen enige serieuze kracht. De quads en hamstrings zijn uitzonderlijk sterke spieren en helpen je lichaam in de richting van een stoot te bewegen. Ze helpen je ook om hogerop te staan ​​of in een stoot te gaan zitten.

In het boksen is er een beweging die een bob wordt genoemd, waarbij je snel hurkt en opstaat om een ​​stoot te voorkomen. Een dergelijke beweging wordt voornamelijk aangedreven door je beenspieren.

Heupen

De bilspieren zijn niet alleen de grootste heupspieren, ze zijn de grootste spieren in het lichaam. Ze stoppen veel kracht achter je stoot omdat ze je helpen je lichaam te draaien. Een stoot is een roterende beweging, wat betekent dat je wervelkolom draait. De bilspieren nemen het over na je benen om je romp in de richting van de stomp te draaien.

Kern

Je kern is een grote groep spieren die van je heupen naar je schouders loopt en alles daartussenin bedekt. Dit betekent dat alle buikspieren en de meeste rugspieren deel uitmaken van de kern.

Buikspieren

De draaiende beweging in een stoot wordt gestart door de bilspieren en wordt voortgezet door de buikspieren. In het bijzonder de schuine spieren, die zich aan de zijkanten van je romp bevinden. De spieren lopen diagonaal over je zij en zijn gebouwd voor rotatie. Met andere woorden: als je opvallen de buikspieren wilt, start dan met boksen.

Onderrug

Terwijl de buikspieren zijn gebouwd voor rotatie en kracht, dragen ook de onderrugspieren bij. Een studie uit 2011 in het Chinese Journal of Exercise Physiology toonde aan dat de meest elite vrouwelijke boksers hun onderrugspieren in een stoot gebruiken. Ze ontdekten ook dat minder ervaren boksers hun onderrug minder gebruiken dan zou moeten. Met andere woorden, de beste boksers gebruiken hun onderrug om meer kracht in hun stoten te bouwen.

schouders

Het is moeilijk om een ​​bokser te vinden die geen gespierde schouders heeft. Dat komt omdat alle kracht die je ontwikkelt vanuit je onderlichaam en kern nog steeds door het schoudergewricht moet worden gefilterd. Het komt allemaal neer op de deltoïde, dat is de grote spier die je schouder bedekt. Na slechts een paar minuten oefenen met stoten, voel je dit deel van je lichaam branden van inspanning.

Armen

Er zijn twee belangrijke armspieren, de biceps en triceps. De biceps zitten boven op de arm en de triceps aan de achterkant. Wanneer je een stoot uitdeelt, strek je je elleboog uit. De armspier die je elleboog uitstrekt, is je tricep, dus dat is het belangrijkste deel van de arm dat tijdens een stoot werkte. De biceps worden iets meer gebruikt tijdens een hoek of uppercut, maar de triceps blijven de belangrijkste armspier die tijdens een stoot wordt gebruikt.

Bekijk ook

Vechter ‘KO’ door frontkick in bakkes! Daar gaat je neus!

Knock-outs komen er in alle vormen en maten.

Ongenadige ‘KO’ eindigt heftig gevecht in de ring (video)

Kohei Tokeshi lands a huge counter right hand and stops Jonathan Valles in the third ...

Klappen vallen tijdens staredown Bare Knuckle BKFC 19 evenement (video)

Nu is blote vuist boksen geen sport voor mietjes

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page