Home / Columns / Sportscholen voor vrouwen: Onzin of niet?

Sportscholen voor vrouwen: Onzin of niet?

Gaan we nu terug naar af, of hebben de extremisten gewonnen?

Overal om ons heen ontstaan vrouwen sportscholen. Een verbazend fenomeen aangezien in de gehele maatschappij de mannen gedwongen worden om vrouwen te accepteren als lid van het bestuur, onderdeel van de werkvloer en ga zo maar verder. In de sport gebeurt exact het tegenovergestelde. Is dit niet een vreemde gang van zaken?

Laten we ook eens kijken naar de mogelijkheden van vrouwen die bij die vrouwenscholen gaan trainen. Allereerst is er het fitness. De eerste vrouwen kwamen de sportschool binnen zo’n 30 jaar geleden, voor die tijd waren er zo goed als geen enkele vrouw die zich bezig hield met krachtssport dan wel, het toen nog niet bestaande, fitness.

Ook in de vechtsport

Het trainen van vrouwen voor krachtssport begint zich pas recentelijk echt te ontwikkelen en te verdiepen in de materie. Het gevolg is dat er veel te weinig goed opgeleide ervaren trainsters zijn. Een goede trainster zal zich zelden inlaten met een vrouwenschool omdat ze gewend is aan de competitie van mannen en zich daarbij gesterkt en uitgedaagd voelt. Ja de vrouw in de sport is even competitief als de man, ze doen niets voor elkaar onder.

In de boks (ook de kick en Thai boxing of het MMA) sport zijn al helemaal weinig vrouwelijke trainers te vinden. Er zijn maar enkele mannelijke trainers die de ervaring hebben met vrouwen in de ring sport en nog veel minder vrouwelijk trainers. De vrouw moet anatomisch en training technisch geheel anders benaderd worden dan de man. We praten dan nog helemaal niet over de psychische begeleiding. Die is voor vrouwen geheel anders dan bij mannen. Een opleiding ontbreekt helemaal.

Ontwikkeling

Kortom vrouwenscholen die zich richten op vrouwen vormen zowel een sportieve als maatschappelijk risico. Vrouwelijke trainers krijgen van mij een grote pluim op de hoed voor het feit dat ze er zijn. Maar ze zouden zich onder geen voorwaarde moeten beperken tot alleen maar vrouwen want dan lopen ze veel kennis ontwikkeling mis.

Gemengde scholen kunnen de competitie met vrouwenscholen aangaan door zich het lot van de vrouwen meer aan te trekken. Creëer een vrouw vriendelijke omgeving, specialiseer trainers in de begeleiding, geen vrouwen met talent de kans om opgeleid te worden en bewaak het leden bestand. Vrouwen hebben de toekomst in de vechtsporten en fitness maar geef ze dan ook veilige en open kansen. De, tijdelijke concurrentie wacht.

Column Bijdrage door: Arnaud van der Veere

Bekijk ook

Boksen: Vasyl Lomachenko vernietigt Anthony Crolla

Dood of Coma: Waarom nog boksen als het zo gevaarlijk is

De laatste tragedie met de zaterdag in coma geslagen bokser Patrick Day rijst de vraag: waarom er deel van uitmaken?

Russische MMA wedstrijden gaan verder dan verantwoord is, 8-jarige kinderen knock-out!

Jeugdige vechtsportkampioenen: De ‘negatieve’ aspecten

Al weer een paar jaar is het aan de gang; het kind als top attractie. Steeds vaker zien we kinder toernooien, titel verdelingen en organisaties die zich “sterk” maken voor de kinderen.

WWE Crown Jewel: Tyson Fury vs. Superster Braun Stroman

Werelden botsen wanneer WWE supersterren het opnemen tegen Boksers en UFC Vechters.