Column: Rol van ouders bij vechtsport is bepalend voor kinderen! – Vechtsport Info
Home / Columns / Column: Rol van ouders bij vechtsport is bepalend voor kinderen!

Column: Rol van ouders bij vechtsport is bepalend voor kinderen!

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect bij kinderen gerelateerd aan het beoefenen van een vechtsport. Hoofdlijn is dat vechtsporten geen andere invloed hebben op meer agressie dan bijvoorbeeld voetbal of andere contact sporten. “Uit Frans onderzoek is gebleken dat vechtsporten geen van nature agressiever aangelegde kinderen aantrekken. Het is dus niet zo dat je kind door het beoefenen van een vechtsport automatisch met een ‘slechte’ omgeving in aanraking komt, maar de rol van ouders juist bepalend is en van groot belang om het kind het goede voorbeeld te geven.

Column: Rol van ouders bij vechtsport is bepalend voor kinderen!

Je kind is een talent en gaat aan wedstrijden doen

Dan komt het moment dat een kind een sportschool betreedt, zich gaat bekwamen en een talent blijkt te zijn. Dan is het logische gevolg dat zo’n kind zijn kunnen wil laten zien in bijvoorbeeld een kickboks of karate wedstrijd. Wat doe je dan als ouder? Je steunt je kind en laat het begaan. Een ding beseft men zich dan wellicht nog niet en het kind in kwestie ook niet, je kind zal niet alleen een gevecht leveren in de ring maar ook daarbuiten.

Jaloezie is killing voor de sport en het kind

In de praktijk blijkt dat als een kind succesvol is in de vechtsport, dat ook verliezers met zich mee brengt aan de andere kant, het logische gevolg van winnen versus verliezen. Echter zal een kind dit begrijpen mits goed begeleidt, maar de ouders blijken vaak een ander verhaal. Er zijn praktijk gevallen waar de ouders compleet uit hun plaat gaan als hun kind verliest, weigeren de andere ouders of trainers een hand te geven, en vloekend en tierend de zaal te verlaten. Beseffen deze mensen wel wat dit met een kind doet, ook hun eigen kind, je vraag het je toch echt af.

Jury beslist, niet mee eens, ga in beroep

Bij veel sporten waar twee partijen tegen elkaar strijden is er een arbitrage in de vorm van een scheidsrechter of zelfs een jury. Vaak worden deze beschuldigd van partijdigheid als de beslissing anders uitvalt dan gehoopt. Het is volgens ingewijden geen geheim dat er op zogenaamde huis gala’s partijdigheid voorkomt, maar op gala’s onder auspicien van een bond worden dit soort beschuldigingen ook wel geuit, onterecht of toch gestaafd? Conclusie men is het niet eens met een beslissing ga dan direct in beroep, is dit niet mogelijk zoek het dan hogerop en schakel een overkoepelend organisatie in, let wel zorg voor bewijs en geen los zand van “men is partijdig”.

Geef als ouder het goede voorbeeld

Veelal blijkt dat juist de ouders en niet de kinderen degene zijn, die het verlies niet kunnen dragen. Als je een kind goed uitlegt dat verliezen hoort bij het proces in het beter worden in de sport zal deze dit begrijpen. Geef als ouder het goede voorbeeld en besef dat je kind wellicht nog niet goed genoeg is, of wellicht toch net dat stukje mist om succesvol te zijn. Bekijk dan ook of extra training hierbij kan helpen, stap uit je eigen wereld of waarheid en bekijk het van een afstand. En wellicht is je kind wel helemaal niet op z’n plek in de gekozen sport of juist wel, maar laat de keuze bij het kind, en laat het vooral kind zijn en plezier hebben in zijn of haar sport. Als ouder heb je namelijk maar één taak, een rolmodel zijn voor je kinderen….

Ingezonden column door H. Van Westen

 

Bekijk ook

LEVENSLANG? Bekende MMA-vechter pleit schuldig aan cocaïnehandel

Door schuldig te pleiten aan die beschuldigingen, werden hem een aantal andere aanklachten vrij gescholden.

AANSTELLER: Blondje twijfelt over dichtgeslagen oog Saunders

Billy Joe Saunders leed een vernietigende nederlaag afgelopen nacht tegen de Mexicaanse bokskoning Canelo Alvarez

UFC gemist? Kijk hier de gevechten terug van afgelopen nacht

Kijk hier de UFC gevechten van afgelopen nacht terug

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page