PROTOCOL VECHTSPORT EVENEMENTEN IS ONUITVOERBAAR! – Vechtsport Info
Home / Columns / PROTOCOL VECHTSPORT EVENEMENTEN IS ONUITVOERBAAR!

PROTOCOL VECHTSPORT EVENEMENTEN IS ONUITVOERBAAR!

De laatste persconferentie van Minister President Rutte, net voor het zomerreces, was er één met verrassingen.

Geheel tegen de verwachting in werden de regels voor sportscholen en contactsporten flink versoepeld. Twee maanden eerder dan voorzien. Tot grote vreugde van alle vechtsporters die de laatste weken de apps ‘buienradar’ en ‘buienalarm’ koortsachtig hadden gevolgd omdat buitentraining de enige optie was.

Het douceurtje van onze MP werd met gejuich ontvangen. Er mag weer in de dojo getraind en zelfs gespard worden. Zo op het oog lijkt alles weer langzaam naar normaal te gaan. Hoe anders is dat nog voor de vechtsportevenementen.

HOE LANG KAN EEN SPORT OVERLEVEN ZONDER WEDSTRIJDEN?

Nadat de sportscholen weer waren ontgrendeld leek er ook doorgepakt te worden naar de vechtsportevenementen. Immers, bij sport horen wedstrijden en nagenoeg alle sporten in Nederland zijn afhankelijk van competities.

Zowel de commerciële als de niet-commerciële sporten, want hoe groot is de schade indien een sport lange tijd geen wedstrijden kan organiseren? Hoe lang kan een sport overleven zonder wedstrijden? Met de KNVB als grootste en machtigste lobbyist wordt het betaalde voetbal weer mogelijk gemaakt met publiek. Deze inkomsten zijn nodig om te overleven maar als je de voorwaarden beluistert vraag ik mij toch echt af hoe dit in een vergadering is besproken.

FLUISTEREND ‘HOERA!’

Zou iedereen zijn gezicht in een pooi hebben weten te houden? Verslikte men zich in de koffie? Of verliet men haastig de vergadering om het op de gang uit te proesten van het lachen? Dat van de supporters verwacht wordt dat men na een doelpunt fluisterend ‘hoera!’ roept zou een grap van Hans Teeuwen kunnen zijn, maar het was toch echt onze Minister President die deze dijenkletser met een strak gezicht voor de draaiende camera’s vertelde.

“Als men zich daar niet aan houdt draaien wij de regels weer terug”,voegde hij er nog aan toe. Hoe moet je dit kwalificeren? Serieus bedoeld? Naiëf? Of anticiperen op een argument om later weer aan de rem te trekken? ‘Wij hebben jullie de ruimte gegeven, maar jullie hebben het zelf verpest…’

BENT U ONLANGS NOG IN EEN ACTION, ALBERT HEIJN OF KRUIDVAT GEWEEST?

De anderhalve meter blijft voorlopig nog heilig al begrijpt niemand meer wat nou wel en wat nou niet is toegestaan, en vooral waarom niet en waarom wel? Je mag dus wel met een grote groep in de dojo sparren met elkaar, maar zodra je deze ruimte verlaat moet je weer anderhalve meter afstand nemen.

In een vliegtuig mag je opgepropt en beklemd met 300 mensen vliegen, als je maar een mondkapje draagt, maar zelfs buiten bij demonstraties is anderhalve meter afstand van elkaar een voorwaarde. De ene keer kan het virus niet via de aerosolen (vochtdruppeltjes) worden overgedragen en een paar weken later is dat plotseling weer wel aannemelijk.

Deze, vaak tegenstrijdige, maatregelen zorgen bij de burgers voor verwarring. Bent u onlangs nog in een Action, Albert Heijn of Kruidvat geweest? Ik zou willen dat ik zoveel mensen op mijn gala’s als toeschouwer had. Van een anderhalve meter is allang geen sprake meer. In 15 minuten tijd zijn er wel 20 mensen door mijn aura gegaan om snel een boodschap uit het rek te pakken.

EN WAT ERGER IS, MEN WEKT DE SUGGESTIE DAT HET MOGELIJK IS

Het protocol voor vechtsportevenementen, opgesteld door de Vechtsportautoriteit, is met de beste bedoelingen gemaakt. Daar twijfel ik niet aan. Maar aan een protocol dat onuitvoerbaar is heeft niemand wat. En wat erger is, men wekt de suggestie dat het mogelijk is. Daar zit mijn bezwaar.

Ik vermoed dat het protocol is afgeleid van het NOC*NSF protocol voor vechtsportwedstrijden. Maar laten wij helder zijn. De kickboksevenementen zijn toch niet te vergelijken met Judo-, Karate- of Taekwondowedstrijden? De kickboksevenementen zijn totaal anders van opzet.

Publiek speelt een belangrijke rol en emotie hoort bij deze sporten. Zal men bij een spectaculaire knock-out ook ingetogen ‘hoera!’ roepen? In het protocol is wederom de anderhalve meter leidend. Wel eens naar een kickboksgala geweest? Hoe zie je dat voor je?

Stippen op de vloer waar men moet gaan staan? Stoeltjes op anderhalve meter? Fans van een vechter die naar elkaar op afstand zwaaien? En vergis je niet! De straffen voor het overtreden van de regels zijn niet misselijk. De promotor kan een boete krijgen van € 4000,- en publiek € 390,- euro. Vergeet niet dat deze boete een aantekening geeft in het strafregister.

MET 75 (!) TOESCHOUWERS PER AVOND

De lange lijst van verdere maatregelen zal ik de lezers besparen. Maar wel dat als er boven de 100 bezoekers verwacht worden er gereserveerd moet worden, checkgesprekken moeten plaatsvinden en de garantie moet zijn dat men anderhalve meter uit elkaar blijft.

De enige promotor in Nederland die enigszins, tandenknarsend, en mogelijk ingegeven door contractuele afspraken aan deze eisen kan voldoen is Enfusion. Promotor Edwin van Os heeft een sporthal in Alkmaar tot zijn beschikking waar hij in de maand september meerdere gala’s organiseert om aan zijn TV-verplichtingen en compassie naar zijn, onder contract staande vechters, te voldoen.

Met 75 (!) toeschouwers per avond. Voor andere promotors is het niet te doen. Die hebben geen TV-inkomsten. Om nou te organiseren met een gegarandeerd verlies is geen serieuze optie.

GLORY EN ONE FC WANKELEN EN ZIEN INMIDDELS DE DIEPTE VAN HET RAVIJN

Hoe lang gaat dit duren? De grote professionele organisatie hebben het al moeilijk. Glory en OneFC wankelen en zien inmiddels de diepte van het ravijn. Als die wegvallen, wat blijft er dan nog over? Welk perspectief hebben onze talloze A-vechters dan nog? Hun toekomst valt in duigen. Talenten zullen zich achter de oren krabben. ‘Is deze sport nog wel voor mij geschikt?’.

Kortom, er moet snel wat gaan veranderen. De oplossing is voor mij dezelfde als die voor de supermarkten, Actions en IKEA’s. Relateer het aantal toeschouwers aan de beschikbare vierkante meters van een sporthal en laat de mensen dan zelf hun verantwoording nemen voor die anderhalve meter. Tref zoveel mogelijk hygiënische maatregelen waar mogelijk en doe voor mijn part een temperatuurcheck aan de deur.

Alleen dan kan je nog een fatsoenlijk evenement neerzetten zonder dat iedereen op zijn tenen loopt en kans maakt om beboet te worden. Ik hoop dat Minister President Rutte ons na het zomerreces weer zal verrassen.

Tekst: Milco Lambrecht – Fighting Network Magazine / RINGS

Bekijk ook

Glory pakt uit: 3 titelgevechten tijdens evenement op 17 juli

Het Glory 78 evenement op 17 Juli is er een met maar liefst 3 titelgevechten

⚠️ Fury vs Joshua in gevaar: Wilder wint rechtszaak

Tyson Fury vs Anthony Joshua heeft een grote horde te overwinnen

Vader en zoon pakken tag-team WWE-titels

Afgelopen nacht stond er weer een WWE-paperview op het programma

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page