Home / Columns / Polynesische MMA vechters, kracht, ontzag en autoriteit

Polynesische MMA vechters, kracht, ontzag en autoriteit

Polynesië bestaat onder andere uit de eilanden groep Nieuw Zeeland, Tonga en Samoa.  Bij het zien van de haka’s van de Maori’s, Tonga’s en de Samoa’s kan men zich de vraag stellen: indrukwekkende mensen, stralen kracht, ontzag en autoriteit uit. Hoe zouden deze ‘fiercest ancient warriors’ tegenwoordig presteren in de ring of de MMA octagon?

Vechtend sterven

Maori’s, Tonga’s en de Samoa’s staan veelal bekend om hun imponerende haka’s bij rugbywedstrijden, maar ook om hun martial arts met wapens (Mau Rakau), bijvoorbeeld de Mau taiaha, de traditionele vechtstok. In de Nieuw Zeelandse film The Dead Lands werd deze Maori martial arts mooi weergegeven en daardoor bekender. Maori’s werden van kinds af aan, net als de Spartanen, getraind om vechters te worden.

‘Kaua e mate wheke mate ururoa.’ (‘Don’t die like a octopus, die like a hammerhead shark, die fighting’)

Kiwi vechters

Maar om terug te komen op de eerste vraag: kunnen deze jongens ook daadwerkelijk vechten in het huidige tijdperk? Zwaargewicht kickbokser Jason “Psycho” Suttie is hier het levende bewijs van en tevens de eerste Samoaan die vocht op het Japanse K-1. Zwaargewicht Mark ‘The Super Samoan Hunt’ won in 2001 zelfs het K-1 toernooi waar hij niemand minder dan Jerome Le Banner tegen het canvas sloeg . Hunt stapte enkele jaren na zijn K1-zege over naar de Pride en in 2010 naar de UFC.

Inmiddels gepensioneerd voormalig wereldkampioen zwaargewicht (WKBA – 1997) en vijfvoudig wereldkampioen Muay Thai, Ray ‘Sugarfoot’ Sefo,  mag in dit rijtje zeker niet ontbreken, gelet op het aantal K-1 toernooien dat hij heeft gevochten. De 29 jarige Lorenzo ‘The Dream Killer’/ ‘Samoan Silverback’/’Juggernaut’ Hood, afkomstig uit Samoa vocht bij Bellator en was niet alleen een indrukwekkende verschijning (1 meter 90 en 120 kg), maar ook qua resultaten van zijn gevechten. Hood is intussen met MMA gestopt en wijdt zich aan zijn  bokscarriere.

MMA Vechter Robert Whittaker door blessure langdurig uitgeschakeld
Robert “The Reaper” Whittaker (scereenshot YouTube)

Soa ‘The Hulk’ Palelei, afkomstig uit Toga, vocht als MMA zwaargewicht bij Pride en later ook bij UFC waar hij tijdens UFC 79 vocht en verloor van Eddie ‘Bigfoot’ Sanchez.

Nieuwe generatie

Stacy Waikato uit Whakatane is een van die Maori vechters die de traditionele taiaha heeft omgeruild voor een paar MMA-handschoenen. En niet onverdienstelijk. In november 2017 vocht hij tijdens de 2017 IMMAF World Championships of Amateur MMA in Bahrain waar hij twee partijen won en één verloor.

Waikato is zeker niet de enige Maori die zich in de MMA octagon begeeft. James Te Huna heeft een tijdje voor UFC gevochten en Robert ‘The Reaper’ Whittaker is van  Maori-Samoaanse afkomst en maakte in 2012 zijn UFC debuut.

Jai Opetaia met roots in Lalomanu (Samoa) is een opkomend talent in de vechtwereld. Ondanks zijn jonge leeftijd van 22 heeft deze bokser al 4 gouden handschoenen binnengesleept. Sinds 2015 vecht hij als professioneel bokser en is tot nu toe ongeslagen. In 2020 Opetaia zal uitkomen voor zijn land op de Olympische spelen.

Het mag duidelijk zijn dat deze Polynesische vechters door de geschiedenis heen nog steeds vechten, zij het nu in de ring en de octagon, en daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van kickboksen, boksen en MMA in het Pacifisch gebied.

Bekijk ook

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Column: De extreme methode waarmee MMA-vechters hun gewicht willen verslaan

We zoeken met alle middelen naar voordelen om onze doelen te bereiken, een van de ...

Voordelen die kinderen krijgen door Jiu-Jitsu training

Column Amelie Rosseneu: 5 Veel gemaakte fouten met jonge atleten

In haar columns deelt adviezen en ervaringen, vandaag legt zij uit welke fouten je kunt ...

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Verbieden kickboks events: ‘Vechtsportautoriteit reageert op open brief’

Reactie van de Vechtsportautoriteit op “open brief” 2 november 2018 Namens de Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna ...