Home / Columns / Column: Normen en waarden lijken te vervagen in de MMA wereld?

Column: Normen en waarden lijken te vervagen in de MMA wereld?

Steeds vaker komt vooral het MMA in een kwaad daglicht te staan door extreme uitbarstingen van geweld op allerlei manieren. De vraag moet gesteld worden wat er aan de hand is. Wanneer je de trainingen bezoekt van het MMA lijkt de sfeer open en vooral relaxed. Mensen zijn op een goede manier aan het werken aan techniek en de toepassing ervan. Vergeleken met de Kick en Thai boxing trainingen lijkt het er allemaal wat rustiger aan toe te gaan. Maar schijn bedriegt. Veel MMA trainingen moeten in een lager tempo en meet beheerst worden uitgevoerd om de kansen op zware blessures zo klein mogelijk te houden. Ook moet de sfeer tijdens de lessen vechters manen tot controle en verantwoordelijkheid. Tot zover is het goed.

Normen en waarden lijken te vervagen in de MMA wereld?

Naast de trainingen is er een wedstrijdwereld die de hele connectie met trainingen lijkt te vergeten.

Het is een wereld van macho gedrag, bluf en grootspraak. Vechters worden gestimuleerd tot het doen van uitspraken door sociale media en promotors. Dit lijkt bezoekers te trekken. Je ziet wedstrijdvechters vervreemden van het werken in de dojo. Er komen eisen en ze gaan ook binnen de dojo hun mondje roeren. Je ziet dat het respect voor anderen verdwijnen en bij velen is een lichte vorm van arrogantie merkbaar, zelfs al bij enkele gewonnen partijen. Trainers geven hieraan toe door de toepassing van een meer individuele benadering. Deze aandacht lijkt nog versterkend te werken.

De huidige jeugd groeit op in een relatief gevaarloze wereld.

Ze worden op scholen redelijk tot goed beschermt en de mogelijkheid een hoge eigendunk te ontwikkelen is ruimschoots aanwezig. Dit alles stimuleert het ego. Zoals we allemaal wel weten exploderen ego’s met grote regelmaat. Een groot ego leid tot narcisme en zelf overschatting. De dojo’s hebben vaak wel een basis filosofie, soms gebaseerd op Aziatische gedragscodes, maar die lijken voor vechters niet meer te gelden. Er zijn een aantal goede voorbeelden maar tijdens de persconferenties gaat de aandacht uit naar de slechte. De media houd ervan onze sporten slecht naar voren te laten komen omdat het sensatie is, dit geeft kijkers.

Het valt op dat er een steeds grotere kloof tussen vechters en beoefenaars aan het ontstaan is….

*Ingezonden artikel door een MMA fan

Bekijk ook

CONDITIE VERBETEREN: Ga kickboksen en creëer een killer body

De goede voornemens komen er weer aan, wel eens aan kickboksen gedacht om weer op peil te komen?

Ludus Alliance: ‘Athletic Martial Arts Tournament’

Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen atleten uit Nederland en Israël het tegen ...

Nederlandse Kickboks wereldkampioenen onzichtbaar (column)

Nederland heeft een groot aantal getalenteerde kickboksers, waarvan twee van de bekende namen op 21 december tegenover elkaar staan, Rico Verhoeven en Badr Hari.