Home / Columns / Nederlandse top MMA-vechters uitstervend ras?

Nederlandse top MMA-vechters uitstervend ras?

Nederlandse top MMA-vechters uitstervend ras?

Het gaat goed met de vechtsporten in Nederland, nog nooit was de groei en populariteit zo groot als het om kickboksen gaat. MMA lijkt achter te blijven en lijkt er een gevaar op de loer te liggen, het aantal bekende Nederlandse MMA-ers dreigt in de nabije toekomst drastisch af te nemen.

Afgelopen weekend won Stefan Struve tijdens UFC Praag van Marcos Rogério de Lima na een aantal eerdere verliezen. Tegen alle verwachting in kondigde hij aan te overwegen met pensioen te gaan. Daar waar juist een voortzetting van zijn carrière door de fans liever wordt gezien.

Als de 31-jarige Struve echt stopt dan wordt de spoeling dunner. Er vechten een aantal Nederlanders internationaal bij grote MMA-organisaties zoals UFC en Bellator, zowel heren als dames. Echter zijn de meeste daarvan ook al dertigers, en gaan einde vecht carrière.

Pensioen

Neem legende Melvin Manhoef deze vecht bij Bellator maar is de veertig al gepasseerd, collega Bellator vechter Gegard Mousasi (33) kondigde ook aan snel te gaan stoppen.

Als we dan kijken wie er nog meer op internationaal niveau vechten en de dertig al zijn gepasseerd komen wij onder andere uit bij, Gemaine de Randamie (35 jaar), Gokhan Saki (35), Alistair Overeem (38), die zelf zegt nog twee jaar te zullen vechten.

Wie volgt

Stuk voor stuk grote namen die publiek trekken, wat gebeurt er als deze stoppen en wat voor gevolg heeft dat voor de sport in Nederland maar ook daarbuiten? Als je kijkt naar het kickboksen wat aan populariteit groter is en meer aanhangers en beoefenaars heeft, loopt de aanwas bij het MMA flink achter.

Als er geen voorbeelden meer zijn hoe enthousiasmeer je dan nieuwe talenten? Welke taak hebben de managers maar ook de trainer/coaches van jonge talenten om hun protegees onder de aandacht te brengen van de grote organisaties? Allemaal vragen die rijzen.

Overstap

Inmiddels zien wij wel wat ontwikkelingen die hopelijk zullen bijdragen aan een stukje groei, zo stopte recentelijk voormalig GLORY kampioen Robin van Roosmalen met kickboksen om zich compleet toe te leggen op MMA.

Echter voordat wij vechters zoals van Roosmalen bij een UFC, Bellator of enig ander grote MMA-organisatie zullen zien blijft raden. Dat is vaak nog een lange weg, overstappen betekend niet automatisch dikke contracten of gevechten.

Beloningen

De reden dat men een overstap maakt of overweegt naar het MMA is geld, er valt immers meer te verdienen dan met bijvoorbeeld kickboksen. En geef ze eens ongelijk

Wat vindt u moet er meer gedaan worden in Nederland om MMA naar het niveau van het kickboksen te brengen? Of kijken wij net zo lief naar Conor McGregor en consorten in de kooi?

Zelf ook je mening delen in een Column? Mail onze redactie.

Bekijk ook

Eikels: Zoontje (2) bekende UFC-vechter uit vliegtuig gezet

Cody Garbrandt, voormalig UFC-kampioen is zwaar pissed op Southwest Airlines. De vechter reisde met zijn ...

Vetzak: Bokser mist gewicht met 20 kilo, gevecht afgezegd

Khalid Baker is boos en goed ook, de bokser zag zijn gevecht vandaag in Australie ...

‘Mijn tijd zit erop’: Ontslagen UFC’er Overeem geeft verklaring

Alistair Overeem is niet langer onderdeel van de vechters stal bij de UFC. De Nederlandse ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page