Home / Columns / MUAY THAI OF MUAYTHAI: Wat is het verschil?

MUAY THAI OF MUAYTHAI: Wat is het verschil?

Er is nogal wat onduidelijkheid met betrekking tot de schrijfwijze van de termen Muaythai en Muay Thai.

Schrijf je de twee woorden van de naam van deze vechtsport uit Thailand aan elkaar? Los van elkaar? Of is er daadwerkelijk een verschil en hebben we te maken met twee verschillende varianten van het Thaiboksen? Beide schrijfwijzen worden veelal onterecht door elkaar gehaald.

Het eerste gedeelte van de naam is ‘Muay’ en dat betekent in de Thaise taal ‘vechten of boksen’. Muay Thai betekent dus vechten/boksen op z’n Thais, ook wel genoemd “the Art of Eight Limbs”.

Muay Thai

De meest simpele uitleg is dat de schrijfwijze Muay Thai (twee losse woorden) de term is die gebruikt wordt voor het Thaise commerciële en professionele Muay Thai, zoals gevochten wordt door Saenchai en Buakaw in bijvoorbeeld Lumpinee Boxing Stadium in Bangkok. Gevochten wordt in bloot bovenlijf en zonder bescherming, dan alleen de toegestane handschoenen.

Voor alles zijn er uitzonderingen, zoals de professionele organisatie WMC (World Muaythai Council). Zij gebruiken de schrijfwijze Muaythai, dus aan elkaar, omdat ze partners zijn van de Olympische IFMA.

Muaythai

Voor de Olympische amateur variant, het IFMA Muaythai, worden beide woorden in de naam aan elkaar geschreven. Dit laatste omdat volgens de richtlijnen van het Olympisch Comité een naam van een Olympische sport geen losse landsnaam mag dragen.

Atleten als Jimmy Vienot (Frankrijk – tweevoudig Europees kampioen) vechten met een rood of blauw shirtje in de ring, deels beschermd. Jonge Muaythai vechters worden naast de voorgeschreven handschoenen helemaal beschermd met buikpantser, hoofdbescherming, elleboogbeschermers en scheenbeschermers.

Bekijk ook

Boksbroers Charlo imponeren in titelstrijd op zaterdag

Jermell Charlo (L) haalt Jeison Rosario neer (R) Jermell en Jermall Charlo wisten beiden te ...

BOZE UFC BAAS DANA WHITE: ‘Wat Conor McGregor deed is smerig’

UFC President Dana White is nier blij met een van zijn grootste sterren, de Ier ...

Conor McGregor underdog in bokswedstrijd met Manny Pacquiao

UFC ster Conor McGregor opent als de grote underdog in de aankomende bokswedstrijd met Manny ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page