Moeten kinderen wel of geen bandages dragen bij vechtsport? - Vechtsport Info
Home / Columns / Moeten kinderen wel of geen bandages dragen bij vechtsport?

Moeten kinderen wel of geen bandages dragen bij vechtsport?

Moeten kinderen wel of geen bandages dragen bij vechtsport?

Dagelijks komen mensen kinderbokshandschoenen kopen. Elke keer komt de vraag of kinderen nu wel of geen bandages moeten dragen.

Een kind kan beter geen bandages dragen omdat; De bandage een idee geeft van versteviging en een kind dan gemakkelijk over zijn kracht heen kan gaan slaan. Met andere woorden het kind gaat harder slaan dan het uiteindelijk zonder bandages zou doen.

Door het harder slaan passeert het kind een pijngrens die als natuurlijke remmer zou werken. Door de bandage wordt dit effect geremd. Als een kind langere tijd over de eigen grens blijft stoten ontstaan er micro blessures en kunnen er bot scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen op latere leeftijd voor problemen zorgen.

Geen signalen

Een bijkomstig effect is dat een kind ook geen signalen van pijn doorgeeft aan de omgeving en dan plotseling stopt met de training onder het mom van “ik vind het niet leuk meer” maar de werkelijke reden is dat het pijn doet.

De direct volgende vraag is wanneer je dan wel bandages kan gaan dragen. Dit verschilt per persoon en is feitelijk het best als de hand is uitgegroeid tijdens de puberteit. Handen en voeten gaan het eerste groeien bij aanvang van de puberteit maar stoppen ook als eerste met groeien.

Blessures

De bandage is een versteviging en opvang van zweet/vocht, het mag niet de functie van ondersteuner of blessure remmer krijgen. Je draagt een bandage ter voorkoming van of heling van blessures. Bij beide manieren is het wikkelen anders.

Blijft over de eeuwige vraag en pijnpunt van menig trainer of coach; doe je de bandage nu wel of niet tussen de vingers door? Misschien daar over later.

Bijdrage door Arnaud van der Veere ForceOne.nl

Bekijk ook

Bekende kickboksers bij demonstratie in Den Haag, open de sportscholen

De vechtsportbranche gaat aankomende donderdag demonstreren in Den Haag. Naast sportscholen zullen er grote namen ...

Topkickbokser Donovan Wisse over GLORY: ‘Communicatie kan beter’

Donovan Wisse is met recht een van de meest getalenteerde vechters bij GLORY Kickboxing. De ...

POLITIE: 40 man publiek bij illegale MMA-wedstrijd, vechter zwaar gewond

Een belletje om een ambulance lijkt een illegaal MMA-evenement te hebben verraden vanavond in Lünenburg, ...