Home / Columns / MMA & KICKBOKSEN: Van verbod tot volkssport en acceptatie

MMA & KICKBOKSEN: Van verbod tot volkssport en acceptatie

Vechten is niet voor iedereen weggelegd
Foto: Pixabay Free

Vechtsporten als MMA en Kickboksen zijn niet meer weg te denken, dat was in het verleden wel anders.

De mens heeft de gewoonte alles wat hem vreemd of nieuw is met argusogen te bekijken, of het nu op sociaal vlak is of sport het lijkt een natuurlijke reactie. Of het terecht is valt te bezien en vaak wordt achteraf bewezen dat in sommige gevallen achterdocht achterwege had kunnen blijven.

Met de opkomst in eind jaren ’80 van de diverse full contact vechtsporten als MMA (Mixed Martial Arts) en kickboksen die vanuit Amerika en Japan overwaaide, ontstond er commotie. De sporten werden al snel gelinkt aan criminaliteit en vergeleken met menselijke hanengevechten, een verbod lonkte.

Verboden

In 1995 werd het eerste MMA event in Nederland georganiseerd, later werd dit een tijd verboden. Ook het kickboksen kwam onder een vergrootglas, strenge regels en het uitbannen van niet gewenst publiek, zou dit de doodsteek zijn voor deze sporten vroegen velen zich af.

Toch wisten zowel MMA als kickboksen terug te komen uit de donkere krochten naar waar het was veroordeeld, GLORY Kickboxing kampioen Rico Verhoeven wordt genoemd als de man die het kickboksen weer in een positief daglicht zette, maar laten we vooral alle vechters die hem voorgingen niet vergeten zoals Peter Aerts, Ramon Dekkers, Ernesto Hoost en zo bestaat deze lijst uit veel meer namen.

Grote namen

Bij het MMA zijn het onder andere Bas Rutten en Alistair Overeem die een belletje doen rinkelen, vechtend op een internationaal platform zoals het Amerikaanse UFC en Bellator bracht veel Nederlandse vechters roem en de sport bekendheid in ons kikkerlandje.

Ook de media omarmt het kickboksen en MMA, daar waar het vooral hobby sites waren gemaakt door echte vechtsport fans, neemt de mainstream pers en tv het nu over. Veronica is een voorbeeld met het uitzenden van de UFC en GLORY wedstrijden. Het kan natuurlijk altijd beter en zijn we nog niet op het niveau van het voetbal beland qua aandacht en populariteit.

Op naar meer

Het ziet er naar uit dat zowel MMA en kickboksen steeds meer tot volkssporten zullen uitgroeien, duizenden beoefenaars en fans laten zien hoe mooi deze sporten zijn om naar te kijken en zelf aan deel te nemen. Ja, de stijgende lijn is daar en zal zich naar verwachting voortzetten.

Onderzoeken bewijzen dat de sporten nog wel even doorgroeien. Een perfect voorbeeld hoe negatief naar positief omgebogen kan worden. Namen als Rico Verhoeven, Conor McGregor etc zullen nog wel even doorklinken, op naar meer.

Bekijk ook

Veronica gaat GLORY-evenementen uitzenden

Talpa maakt haar vechtsport belofte meer dan waar (column)

Goddank voor John de Mol en zijn Talpa

Dit wordt de tegenstander van Badr Hari in juni?

Donderdag maakte GLORY Kickboxing bekend

HALVE ZOLEN: Blogger ‘bashed’ Talpa om UFC uitzendingen

Sinds enige tijd achtervolgt Blogger