Kopstoten en haren trekken: ‘Toen de UFC nog geen regels had’ – Vechtsport Info
Home / Columns / Kopstoten en haren trekken: ‘Toen de UFC nog geen regels had’

Kopstoten en haren trekken: ‘Toen de UFC nog geen regels had’

Youtube: Keith Hackney vs Emmanuel Yarborough bij UFC 3

Er was een tijd dat er bij The Ultimate Fight Championships (UFC) niet echt regels en gewichtklassen waren.

De UFC heeft ooit eens een begin gekend in de jaren ’90, een periode waar er bijna geen regels waren waar de MMA-vechters zich aan dienden te houden. Er waren wel wat technieken verboden, maar toch ging het er heftig aan toe. Hoewel UFC de slogan “Er zijn geen regels” gebruikte, werkte de UFC in feite met beperkte regels. Het verbood bijten en vingers in het oog, maar stond technieken toe zoals haartrekken, kopstoten en stoten in het kruis van de tegenstander.

De UFC had een slechte reputatie, vooral in de vroege dagen, als een extreem gewelddadige gebeuren, zoals blijkt uit een disclaimer in het begin van de UFC 5-uitzending die het publiek waarschuwde voor het gewelddadige karakter van de sport. Het is in feite vergelijkbaar met het Bare Knuckle, beter bekend als het boksen met de blote vuist welke stijgt in populariteit.

Menselijke hanengevechten

In 1996 kreeg de Amerikaanse senator John McCain een video onder ogen van de eerste UFC-evenementen en vond het onmiddellijk weerzinwekkend. McCain zelf leidde een campagne om UFC te verbieden, noemde het “menselijke hanengevechten”, en stuurde zelfs brieven aan de gouverneurs van alle vijftig Amerikaanse staten met het verzoek om het evenement te verbieden.

Pas vanaf UFC 14 werden handschoenen verplicht, terwijl schoppen tegen het hoofd van een neergeslagen tegenstander verboden werden. UFC 15 zag beperkingen bij het trekken van haar en het verbieden van stakingen in de nek en hoofd, kopstoten en het stoten naar het kruis. Met rondes van vijf minuten geïntroduceerd op UFC 21, werkte de UFC zichzelf geleidelijk op als een sport in plaats van een bloederig spektakel.

Niet meer weg te denken

Vanaf die periode kende de UFC vooruitgang, kwam Zuffa in beeld samen met het huidige moeder bedrijf William Morris Endeavor. Er werden deals gesloten met mediabedrijven zoals FOX en ESPN, waardoor de UFC onder een breed publiek in Amerika en ver daarbuiten bekend werd, maar ook de vechters.

Inmiddels zijn namen als Conor McGregor, Khabib Nurmagomedov, Nick Diaz en vele andere niet meer weg te denken uit de dagelijkse berichtgeving over de MMA als sport. De UFC heeft wellicht een bruut verleden maar is uitgegroeid tot breed geaccepteerde vechtsport organisatie die het MMA-vechten groot heeft gemaakt.

Bekijk ook

‘Motherf*cker’: Autodief GEMEPT door UFC’er Derrick Lewis

De vechter moest in actie komen om te voorkomen dat een man in zijn auto in zou breken.

Spoedje: Fury vs. Wilder 3 op 24 juli in Las Vegas

Bob Arum, bokspromotor zegt dat Top Rank het Allegiant Stadium in Las Vegas heeft gereserveerd voor een derde Fury versus Wilder clash

Glory kampioen Alex Pereira geeft wereldtitel op

Alex Pereira en Artem Vakhitov zullen op 17 juli een herkansing met elkaar aangaan

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page