Home / Columns / Kinderen met ADHD: kickboksen en karate wel, judo niet

Kinderen met ADHD: kickboksen en karate wel, judo niet

Kinderen jong met vechtsport laten kennis maken is goed voor hun ontwikkeling.

Actieve kinderen zijn gezonde kinderen, maar niet alle sporten gaan goed samen met ADHD-kenmerken. Lees waarom ouders en ADD-experts vechtsporten, aanbevelen om gezondheid, zelfvertrouwen en teamwerk te bevorderen.

Onderzoeken tonen aan dat een complexe fysieke activiteit, zoals vechtsporten, neurale netwerken in de hersenen versterkt en kinderen met ADHD in staat stelt zelfcontrole uit te oefenen. Beweging helpt hen om coördinatie te ontwikkelen terwijl ze kracht opbouwen.

Wanneer een kind afgeleid wordt tijdens de training, is het advies om deze een ​​”gereedstaande houding” te laten tonen. Het snelle tempo van de lessen – en de bewegingen die geoefend worden – zorgen ervoor dat de kinderen alert en gefocust blijven.

Ongemak

De reden: kinderen met ADHD hebben een selectieve focus. Terwijl sommigen volledig in een vechtsport kunnen “opgaan”, zullen anderen (de meeste in feite) van variatie en activiteit houden. Dat pleit voor meer actieve krijgskunsten. Verder hebben veel kinderen met ADHD de neiging fysiek ongemakkelijk te zijn, en de meer subtiele aspecten van, laten we zeggen, Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) of judo werken vaak niet goed.

ADHD zit in het autismespectrum; veel kinderen met ADHD houden er niet van om aangeraakt te worden of hebben andere zintuiglijke problemen: problemen met labels in shirts bijvoorbeeld, of gevoeligheid voor flikkerende lichten. Om die reden is een sport die meer solo is, zoals kickboksen of karate, vaak te verkiezen boven zoiets als BJJ of judo.

Rol modellen

En nog een reden: het kind gaat echt beslissen of hij na die eerste les meerdere gaat lessen volgen. Kinderen hebben een beeld van ‘vechtsporten’ Rico Verhoeven als voorbeeld, vliegende schoppen, enzovoort.

Als een ouder de opwinding van het kind opbouwt (“Hey, je gaat vechtsporten leren” of “Misschien kun je de volgende wereldkampioen zijn”) en dan komt het kind BJJ of judo tegen (iets dat niet op één lijn ligt) met zijn / haar interesses en voldoet niet aan de maatstaven), dan zal het kind teleurgesteld zijn en niet terug willen keren om te sporten.

Traditie

Tot slot, terwijl alle vechtsporten discipline onderwijzen, benadrukken enkele meer traditionele dat meer zoals karate. Een sportschool kan een korte verklaring hebben dat kinderen vóór elke klas reciteren over luisteren en gehoorzamen, enz.

Groepslessen worden met meer discipline geleid. Dat is een belangrijk aspect van de sport, maar het is ook iets dat de meeste kinderen met ADHD hard nodig hebben.

Bekijk ook

Seminar UFC-legende Bas Rutten in Almere groot succes

Afgelopen zondag, 7 juli, organiseerde zelfverdedigingsschool Krav Maga Almere een seminar ‘Fight Skills van de onvolprezen vechtsportlegende en oud-UFC kampioen Bas ‘El Guapo’ Rutten.

Rico vs Badr 2 staat: Maar wat met Jamal Ben Saddik?

Na een korte week van wat heen en weer berichten tussen Badr Hari en Rico Verhoeven, werd dan eindelijk de rematch tussen beide vechters aangekondigd.

55 jaar vechtsport in Nederland: Is er veel veranderd?

In 1964 begon ik met vechtsport. Nu zijn wij 55 jaar verder. Is er veel veranderd?