Home / Columns / Kickboksen op tv: Wie deelt straks de echte knock-out uit?

Kickboksen op tv: Wie deelt straks de echte knock-out uit?

Veronica gaat GLORY-evenementen uitzenden

Goede ontwikkelingen uit kickboksland we krijgen de sport steeds meer te zien op tv, maar wie zal straks de strijd om de kijkcijfers winnen?

Als kickboks liefhebber wil men niets liever dan zoveel mogelijk van de sport genieten zowel live als op tv. Kickboksen zit in een opwaartse spiraal mede dankzij vechters als en Rico Verhoeven, maar er is meer onder de zon en ziet men een toename in de acceptatie.

Eerder dit jaar startte GLORY met het uitzenden van haar events via de tv zender Veronica wat deel uit maakt van Talpa. Groots werd het nieuws aangekondigd en was al snel te lezen “John de Mol gaat in de vechtsporten”. Talpa kocht de tv rechten over van Ziggo en er werd halsreikend uitgekeken naar meer kickboksen op tv.

Concepten

Iets later kondigde ook Enfusion aan haar kickboks toernooien die voorheen online te bekijken waren en tegen betaling, nu via VICE te zien zouden zijn. Gisteravond was dan ook de eerste uitzending van het event in het Duitse Oberhausen te zien.

GLORY bouwde een heel concept om haar tv programmering heen zoals een soort van praatprogramma met de naam “GLORY Kickboxing time to fight”. In het programma worden vechters gevolgd en zijn er analyses over reeds plaatsgevonden gevechten. Men kan dit ook zien als een programma om de leek op te voeden wat het kickboksen nu inhoudt, een goede zaak om de sport mainstream te krijgen.

Niche

Ook Enfusion brengt een dergelijk programma via VICE Sports, maar deze is meer gecentreerd om de vechters heen. Op zich een slimme formule en zeer welkom om de sport een flinke boost te geven.

GLORY via Veronica lijkt een goede zet maar zal dit het effect sorteren waar men op hoopt? Als we de kijkcijfers volgen schommelen deze tussen de 58.000 en 69.000 kijkers per aflevering en er lijkt een vaste tred in te zitten. De cijfers van VICE waren voor de eerste aflevering van Enfusion 8.000 kijkers (Bron: SKO). Een riant verschil, echter is het geen eerlijk vergelijk want VICE is een niche zender waar Veronica meer “mainstream” is.

Massa

Waar het echter bij beide zenders aan ontbreekt is een compleet apparaat om de boel eens goed aan te zwengelen, zo missen beide de connectie met een goed nieuws platform. En concurrent zenders gaan natuurlijk geen gratis reclame maken.

Hoe het ook zij zowel GLORY als een Enfusion lijken een lans te willen breken voor de vechtsport op tv. Maar wat met de WFL hoor ik u denken die zenden toch ook uit via Spike? Dat klopt echter valt Spike ook onder de noemer “niche”, ook deze heeft niet echt toegang tot een massa media apparaat.

Gevaar

Er lijkt inmiddels niet alleen in de ring maar ook daarbuiten gestreden te worden tussen de verschillende organisaties. Echter luidt het spreekwoord waar twee vechten om een bot, loopt een derde er mee weg. En dat kan zomaar eens werkelijkheid worden, er loert immers gevaar uit het Oosten.

Voor de oplettende vechtsport fans is het geen geheim dat de grootste Aziatische vechtsport organisatie ONE Championship zo links en rechts haar imperium aan het uitbreiden is. Zo heeft men een al een aantal Nederlandse vechters onder contract staan en dit blijft groeien. Zo tekende afgelopen week ex GLORY Kampioen Nieky Holzken ook bij ONE.

Europa

Geruchten gaan dat ONE in 2019 haar eerste stappen zal zetten in Europa, en met Nederlanders in haar stal een geduchte concurrent voor GLORY en Enfusion. ONE maakt ook flinke stappen op tv en start in Amerika al met het uitzenden van haar events.

Maar even terug naar Talpa en GLORY, geruchten gaan dat John de Mol zich terug getrokken heeft als CEO en een zetel neemt in de Raad van Commissarissen. Dit is vaak een eerste stap naar verkoop. Ook wordt beweerd dat de Mol aandelen zou hebben verworven bij GLORY.

De vraag rest of bij een eventuele verkoop van Talpa het vechtsport verhaal overeind blijft, dit zou wel wenselijk zijn omdat men een goede stap voorwaarts heeft gemaakt voor de acceptatie van de sport. Het zou mooi zijn als de huidige organisaties de tred voort kunnen zetten, het kickboksen verdiend het.

Bekijk ook

Dit wordt de tegenstander van Badr Hari in juni?

Donderdag maakte GLORY Kickboxing bekend

HALVE ZOLEN: Blogger ‘bashed’ Talpa om UFC uitzendingen

Sinds enige tijd achtervolgt Blogger

Cordyceps sinensis voor meer Energie en Uithoudingsvermogen

Ben je op zoek naar natuurlijke voedingssupplementen? Behoefte aan een dosis extra uithoudingsvermogen, zuurstofopname en ...