Home / Columns / Karate talent Sammy Schippers: ‘De Olympische spelen zijn mijn doel’

Karate talent Sammy Schippers: ‘De Olympische spelen zijn mijn doel’

Sammy (R) met trainer Roger Alken (zoon van Hub Alken)

Dat Nederland in meer vechtsporten dan het kickboksen uitblinkt wordt weleens over het hoofd gezien, zo ook de talenten. Wij spraken met Sammy Schippers een van ons lands grootste talenten.

Wij spraken af met Sammy op de sportschool waar hij traint in Limburg. Hij is hier al sinds 4.5 jarige kind aan huis. “Mijn broer deed aan karate en ik ging altijd mee om te kijken, deed dan de technieken na langs de kant. “ Zegt Sammy. Hub Alken de grondlegger van Sportschool Alken en een van de karate pioniers van Nederland nam de jonge Sammy al snel onder zijn vleugels.

“Hub kon het niet meer aanzien zegt Richard (Vader van Sammy), hij deed zo zijn best langs de kant dat hij zei, koop een pak voor die jongen en laat hem meedoen.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en als snel stond de nu 16-jarige Sammy op de mat.

NL selectie

Het ging zo goed dat hij als 12-jarige een van de jongste selectieleden was van de nationale selectie. “Hij schitterde al vroeg op lokale karate evenementen. Zijn tweede wedstrijd was het Nederlands kampioenschap karate,
Waar hij meteen de finale bereikte maar dat was nog maar het begin.

“Wij trainen ook buiten de deur oa bij Sensei Babak Goudarzi van Topaz karate in Rotterdam voormalig bondscoach van Iran en nu ook bondstrainer van de Karate-Do Bond Nederland zegt vader Richard. Om dat Sammy veel in het buitenland vecht is het belangrijk dat hij goede tegenstanders heeft om mee te trainen, “vervolgt hij.

Olympische spelen

Zo vocht Sammy in Israël op de Maccabiah 2017 (Joodse Olympische spelen) en werd daar kampioen ook deed hij mee aan het WK Karate op Tenerife waar hij uitkwam voor Nederland in de cadetten klasse -70 kilo. “Ik ben er als het ware ingegroeid, mijn vader geeft zelf ook les bij Alken en steunt mij enorm. Mijn doel is dan ook om naar de Olympische spelen te gaan.” Vanaf 2020 in Tokio krijgt karate de Olympische status toegekend.

Naast het karate volgt Sammy een vmbo-TL opleiding en ook daar helpt karate hem bij. “Je voelt je veel zelfverzekerder om zaken aan te pakken, “zo zegt hij. Karate en vechtsport is meer dan alleen maar vechten je moet juist rustig zijn en strategisch kunnen denken. Ik raad het dan ook iedereen aan”, sluit hij af.

Wij gaan ongetwijfeld nog veel zien van Sammy hij is op weg een van de grootste karateka’s van Nederland te worden.

Bekijk ook

Kinderen tot 10 jaar geen wedstrijden in de ring!

Is boksen, kickboksen of MMA wel veilig voor kinderen?

Een groot aantal kinderen, sommige niet ouder dan vier jaar bezoeken wekelijks boks, kickboks en ...

Volg vandaag ons ‘GLORY 62 video blog’ vanuit Rotterdam Ahoy

Vandaag vindt in Rotterdam Ahoy GLORY 62 plaats. In samenwerking met Veronica houdt Vechtsportinfo (RTL), ...

Khabib vs Mayweather: 4 mei 2019, wat vindt u ervan?

De geruchten machine is losgeslagen sinds bekend is dat Floyd Mayweather tegen een Japanse kickbokser ...