Hoeveel last heb jij van je “Rode Knop”? Columns
Columns

Hoeveel last heb jij van je “Rode Knop”?

Hoeveel last heb jij van je “Rode Knop”?

Over EGO’s en andere ongemakken….

Trump gedroeg zich met bovenstaande tweet “My red button is bigger than yours” als een kleuter op het schoolplein in zijn reactie op de recalcitrante puber Kim Jong-un. Zelf onze eigen Nederlandse premier heeft schijt aan de mening van zijn volk en probeert onder elke leugen die hij tentoonspreidt, zelf of via een partijgenoot, uit te komen. Anno 2018 is dit de manier waarop enkele machtige mensen, die de eindverantwoordelijkheid dragen voor een land, communiceren. Het laat meteen zien dat ze zelf ook last hebben van rode knoppen. Want wie geraakt wordt op een persoonlijk thema, reageert vaak met woede, beschuldigingen, ontkenning of zelfs geweld. En in Rutte zijn geval, glimlacht hij het een beetje suf weg. Het zijn eigenlijk gewoon “net mensen”.

Eén Wereldorganisatie

En dergelijke mensen hebben we helaas in onze vechtsportwereld ook rondlopen. Ego’s te over zeg maar! Dit is ongetwijfeld ook één van de redenen waarom elke poging van een gezamenlijke (kickboks)bond of organisatie op voorhand al gedoemd is om te mislukken. Voor het mooie Kyokushin Kai Karate geldt overigens exact hetzelfde. Was er onder leiding van Mas Oyama (R.I.P.) nog gewoon één Wereldorganisatie, kort na zijn overlijden splitste het ene ego na de andere af en startte zijn eigen karate bond.

Hoeveel last heb jij van je “Rode Knop”?

Kroketten bonden die titels weggeven alsof het ijslolly’s zijn

Waar helaas onvoldoende over nagedacht wordt, is welk effect al deze afsplitsingen heeft op de waarde van de sport. Om je een voorbeeld te geven: Er zijn wereldwijd ongeveer 460 kickboks bonden, dat betekent dat we minimaal 3000 Wereldkampioenen hebben. Er zijn kampioenen met 10 of meer Wereldtitels en dan heb ik het niet over prolongaties. En natuurlijk zijn er een aantal grote spelers waar je als kampioen gezien wordt als echte kampioen, zoals GLORY, Bellator, ISKA, Enfusion, WFL, etc. Maar we hebben ook te maken met veel kroketten bonden die titels weggeven alsof het ijslolly’s van een € 1,00 zijn.

De juiste registratie van alle geleverde gevechten

Onze mooie sport verliest daarmee zijn geloofwaardigheid en blijft daarmee in de kinderschoenen staan. Als het om commerciële (of ego achtige) reden nodig is om die verschillende bonden te behouden, creëer dan op z’n minst een Wereldwijde ranglijst zoals bijvoorbeeld het Profboksen dat kent, waarbij ook de site Boxrec zorgdraagt voor de juiste registratie van alle geleverde gevechten wereldwijd. Wie op deze ranglijst op nummer één staat mag zich met recht Kampioen van de Wereld noemen.

De Vechtsport Autoriteit een eerste stap in de goede richting

In Nederland maken we door middel van de Vechtsport Autoriteit een eerste stap in de goede richting door zaken aan banden te leggen en te voorzien van regelgeving, de sport te voorzien van een digitaal paspoort en door naleving te vragen van opgelegde regels. Deze regels zijn er niet om de sport zwak te maken, maar juist om het sterker te maken. Transparantie, oprechtheid en congruentie worden gevraagd en anders zit er een leger aan ‘jakhalzen’ klaar om een vechter, bond, sportschool, promotor of andere organisatie publiekelijk te ‘offeren’.

Eigenlijk is de oplossing simpeler dan we denken: Als we de “E” laten vallen houden we alleen nog maar “GO” over, waarmee een mooie start gemaakt kan worden voor de volgende fase van onze mooie vechtsport! Ik zeg Osu!

Was getekend,

Raimond Honig, Vechtsportliefhebber

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws