Hoe ziet fightweek er uit voor een verslaggever? – Vechtsport Info
Home / Columns / Hoe ziet fightweek er uit voor een verslaggever?

Hoe ziet fightweek er uit voor een verslaggever?

Als een van Nederlands meest ervaren MMA-verslaggevers is Giovanni Tjin geen onbekende in de MMA-wereld. Hij bezoekt en doet hij verslag van belangrijke MMA-events zoals die van de UFC en Bellator. Dat dit niet zonder een goede voorbereiding gebeurt mag duidelijk zijn. Wij hebben Giovanni gevraagd wat eraan vooraf gaat.

Hoe ziet fightweek er uit voor een verslaggever?
Giovanni allereerst, hoe lang doe jij al verslag van MMA-evenementen?

Sinds UFC Fight Night 14 in 2014. Dit was een UFC event waarbij Gegard Mousasi het opnam tegen Mark Muñoz tijdens het main event. Het was best spannend gezien ik toen geen ervaring had. Maar aldoende leert men.

Hoeveel evenementen heb je bezocht?

Tien UFC- evenementen, twee Bellator-evenementen en ook twee Glory evenementen.

Voor welke websites schrijf je eigenlijk?

Vice Sports, Spike TV en mijn eigen website EPIC MMA. Jammer genoeg is het op mijn eigen website een tijd stil. Het is best lastig te functioneren als hoofdredacteur als je er niet de tijd voor hebt of maakt. Mijn gezin staat op één en de afgelopen periode heb ik daar meer aandacht aan besteed. Gelukkig ben ik bezig met een oplossing.

Merk je een verschil tussen de organisaties als het aankomt op organiseren en faciliteren van een event?

Bellator en de UFC zorgen goed voor de media. Je kan rekenen op goede zitplekken, stabiel en snel internet en soms zelfs eten en drinken. Uiteindelijk willen de organisaties aandacht en het is hun taak het je zo makkelijk mogelijk te maken om goede content te leveren. Elke organisatie doet het op hun eigen manier dus verschil is er wel.

Wat doe je zoal in de voorbereiding naar een event toe?

Je begint met het plannen van de reis. De vlucht moet ruim van tevoren geboekt zijn en het hotel in de buurt van het ‘vechtershotel’.

Vervolgens kijk je naar het programma van de week en welke mogelijkheden er zijn om goede content te maken.

Hoe ziet zo een programma er uit?

Tijdens ‘fightweek’ heb je vaak media-dag en de wegingen. Je weet welke atleten aanwezig zullen zijn op welke dag. Per atleet bedenk ik vragen en die stel ik wanneer de mogelijkheid er is. Bij de wegingen knal ik er soms een livestream uit zodat de fans live mee kunnen kijken.

Wat doe je tijdens het evenement?

Meestal zijn wij er met een team van twee of drie. Bij het voorprogramma ben ik backstage met onze cameraman. Hier schrijf ik de partijen uit en interview ik of iemand anders de atleten na hun partij. Tijdens de main card (hoofdprogramma) zit ik aan de kooi voor live verslag. Als het evenement afgelopen is dan schuiven we aan bij de persconferentie, doen we daar verslag van en is het klaar.

Zijn er gedragsregels?

Net als bij Glory en Bellator zijn er bij de UFC ook regels waar wij ons aan moeten houden. Als je een fan bent dan is het logisch dat je een selfie neemt met je favoriete vechter. Of dat je gaat juichen voor een bepaalde atleet. Dat moet je niet doen als geaccrediteerde pers.

Ben je zelf wel eens de fout in gegaan daarmee?

In het begin maakte ik ook selfies en foto’s met atleten. Mijn internationale collega’s corrigeerde mij direct. Sindsdien probeer ik daar echt goed op te letten. Het hangt er ook een beetje vanaf wat voor opdracht je hebt. Als je aanwezig bent als onafhankelijke media dan is het in ieder geval ‘not done’.

Je hebt de bekendste vechters voor je microfoon gehad of geïnterviewd, welke staat je het meest bij?

Het zijn wel een paar. Het interviewen van bokser Anthony Joshua was een mooie ervaring. Ook de legend Anderson Silva was een leuke. Maar ik denk ik dat mijn interview met de Octagon announcer Bruce Buffer wel het leukst vind.  

Wie heb je op je bucketlist staan om te interviewen?

Jon Jones en Demetrious Johnson op dit moment.

Zal in jouw optiek Conor McGregor de kooi weer betreden? Zo ja tegen wie?

Ja tuurlijk. Dit jaar nog. De geruchten zijn dat hij het op zal nemen tegen Khabib Nurmagomedov. Dat zal denk ik wel het grootste gevecht ooit worden bij de organisatie.

Als iemand niet bekend is met MMA, maar wel zich wil verdiepen in de sport, wat voor advies heb jij voor hen?

Zelf heb ik door gamen de moves geleerd. Het klinkt raar maar UFC Undisputed 2009 zorgde ervoor dat ik de technieken en de vechters herkende. Misschien is dat een tip? Het beste is natuurlijk zelf een keer de gym in te stappen.

Naar welk toekomstig MMA-event kijk jij uit?

Op 22 juli is er UFC Fight Night 134 in Hamburg. Dan mag ik weer aan de bak.

Bekijk ook

‘Motherf*cker’: Autodief GEMEPT door UFC’er Derrick Lewis

De vechter moest in actie komen om te voorkomen dat een man in zijn auto in zou breken.

Spoedje: Fury vs. Wilder 3 op 24 juli in Las Vegas

Bob Arum, bokspromotor zegt dat Top Rank het Allegiant Stadium in Las Vegas heeft gereserveerd voor een derde Fury versus Wilder clash

Glory kampioen Alex Pereira geeft wereldtitel op

Alex Pereira en Artem Vakhitov zullen op 17 juli een herkansing met elkaar aangaan

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page