Hoe je te verdedigen tegen een achterwaartse nekklem - Vechtsport Info
Home / Columns / Hoe je te verdedigen tegen een achterwaartse nekklem

Hoe je te verdedigen tegen een achterwaartse nekklem

Hoe verdedigt men zichzelf tegen een achterwaartse nekklem

De achterwaartse nekklem is een vrijwel gebruikelijke afrondingsbeweging in MMA, maar het kan ook op de straat worden toegepast in een zelfverdedigingssituatie, zodat het belangrijk is om te leren hoe te verdedigen, en hoe te ontsnappen als je jezelf ooit vindt aan het ontvangende einde van een nekklem.

De achterwaartse nekklem, zoals alle verstikking technieken, is mogelijk een dodelijke manoeuvre, omdat het te lang toegepast rampzalige gevolgen kan hebben. Op straat zijn er geen scheidsrechters en weet je nooit wat de intenties zijn van iemand zijn of hoe gek ze zijn, je laten vertikken is geen optie.

Drie niveaus van verdediging

In deze video van martial artiest Ando Mierzwa, laat hij samen de BJJ zwarte bander Stephan Kesting de juiste verdediging zien voor de staande achterwaartse nekklem en er aan te ontkomen op een makkelijk verteerbare manier.

Kesting wijst erop dat bij elke techniek er altijd 3 niveaus van verdediging zijn – voor, tijdens en daarna. Uiteraard moet u de tegenstander nooit terugzetten zodat hij weer kan aanvallen of laat een tegenstander u van achteren verrassen.

De onderkant beschermt je nek en dit kan gedaan worden door aan de arm van je aanvaller te trekken en je gewicht te laten vallen. Ook is het belangrijk om altijd je kin naar beneden te houden. Dit helpt niet alleen je nek in dit scenario te beschermen, maar voorkomt ook dat je ook van willekeurige stoten bent veilig gesteld.

Krachtige beelden

Zodra een aanvaller volledig een klem heeft gezet heeft u een paar seconden voordat de lichten uitgaan, zodat u echt geen fout moet maken.

Kesting stelt voor om uw aandacht op de hand achter je hoofd te concentreren en de vingers te grijpen. Dan trekt u die arm naar beneden en trekt het onder uw oksel voordat u uw aandacht naar de arm naar uw nek terugkeert. Van daaruit trekt u de arm om weg vrij te maken.

Zodra je vrij bent, is het ook van essentieel belang dat je de aanvaller omdraait om te voorkomen dat de klem opnieuw wordt toegepast, maar als altijd, als je de kans hebt om weg te lopen, is dat de beste stap.

Bekijk ook

Bokser (24) doodgeslagen in de ring! Reanimatie faalt

Bokser doodgeslagen in de ring! Reanimatie faalt

Na een aantal keer zwaar geraakt te zijn ...

Minister Helder overhandigt Vechtsportcentrum Wout Kist 400e Keurmerk VA

Minister Helder overhandigt Vechtsportcentrum Wout Kist 400e Keurmerk VA

Minister Helder kwam zich op uitnodiging van de Nederlandse Vechtsportautoriteit

Wie is Rico Verhoeven?

Wie is Rico Verhoeven?

Rico Verhoeven is een Nederlandse professionele kickbokser

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page