Hoe een kopje koffie je vechtprestaties verbetert
Home / Columns / Hoe een kopje koffie je vechtprestaties verbetert

Hoe een kopje koffie je vechtprestaties verbetert

Hoe een kopje koffie je vechtprestaties verbetert

Ben jij een vechtsporter en wil je het maximale uit je prestaties halen? Dan kun je overwegen om – als je dat nog niet deed – te beginnen met koffiedrinken. Het drinken van een kopje koffie is namelijk aantoonbaar bewezen dat het je vechtprestaties verbetert. Mits je het strategisch doet en niet enkel één keertje voordat je gaat sporten. Zo is koffie een wel heel goedkoop en tamelijk gezond middel om je prestaties te verbeteren, én ook nog eens lekker. Als je goede koffie drinkt dan. Meer tips en informatie over dit onderwerp lees je in dit blog.

De effecten van een kopje koffie

In koffie zit cafeïne en dit middeltje is bewezen het centrale zenuwstelstel te stimuleren. Dit betekent dat je meer gefocust bent en heel erg oplettend bent op wat er om je heen gebeurt. Dit zijn al twee dingen die heel belangrijk zijn tijdens het sporten. En dit zijn geen minimale steuntjes in de rug waar het om gaat. Zo kunnen bijvoorbeeld kickboxers of Judo-ers het veel langer volhouden tot volledige uitputting en dat allemaal door van tevoren wat cafeïne te drinken. Voor sommige vechtsporters klinkt dit als een reden om direct naar Starbucks te gaan om een kopje koffie te drinken.

Ook bij recreatieve vechtsporters

Dat een kopje koffie de sportprestaties verbetert is niet alleen bij professionele vechtsporters het geval, maar ook bij recreatieve sporters. Dus als je niet zoveel energie hebt op een dag, maar wel graag een uurtje wilt kickboxen, dan maakt een kopje koffie je training die dag veel effectiever. Natuurlijk is het bij een professionele vechtsporter nog iets belangrijker om goede sportprestaties te leveren, maar als je in je vrije tijd als fanatiekeling de deur uitgaat dan is dit waarschijnlijk fijne informatie om te weten.

Systematisch gebruik

Een klein addertje onder het gras is wel dat koffie (en dus eigenlijk de cafeïne) pas echt effectief gaat werken wanneer je dit systematisch inneemt. Het heeft dus geen zin als je nooit koffie drinkt in je leven, om eenmalig voor je vechtsportwedstrijd een kopje koffie te nemen. Als je dit echt niet lekker vindt, dan heeft het eigenlijk weinig zin om te gaan beginnen. Je moet immers wel kunnen genieten van koffie, iets waar de Italianen het vermoedelijk direct mee eens zullen zijn.  

Focus bij langdurige inspanning

Het maakt niet uit of je nu in teamverband sport of een individuele vechtsporter bent, je hebt in beide gevallen baat bij het drinken van cafeïne voordat je gaat. Het gaat om het verhogen van je waakzaamheid en alertheid en daar heb je natuurlijk bij iedere sport baat bij. Het is wel bewezen dat het vooral effect heeft bij langdurige inspanning. Dus daarom zijn vooral Kungfu en thaiboxers sporters die geen tweede keer hoeven na te denken over het starten met een kopje cafeïne.

Een half uurtje voor de start

Een vraag die bij velen direct opkomt is wanneer het nu de ideale tijd is om een kopje koffie te gaan drinken. Onderzoek toont aan dat de beste tijd hiervoor een half uurtje voordat je gaat beginnen is. Zo heeft de cafeïne eventjes tijd om zijn werking te doen in je lichaam en je hersens actief te maken. Leuk is het om dit zelf ook te gaan testen, zodat je zeker weet of dit goed werkt bij jou. Al met al een kleine aanpassing in je sportroutine (of juist niet als je al een koffieliefhebber bent) om in de laatste minuten van een vechtwedstrijd extra gas te geven. Welke vechtsporter wil dat nu niet?

Bekijk ook

Vreetwedstrijd! UFC'er Costa legt het af tegen Liver King

Vreetwedstrijd! UFC’er Costa legt het af tegen Liver King (video)

UFC middengewicht Paulo Costa consumeerde rauwe lever

Spanning buiten de ring zoeken

Spanning buiten de ring zoeken

Op zoek naar de spanning die je van de vechtsport kent buiten de ring zoeken?

Glory kampioen Wisse: 'Gameplan aangepast door blessure tijdens titelgevecht'

Glory kampioen Wisse moest ‘gameplan aanpassen’ tijdens titelgevecht’

In de kleedkamer spraken we een licht aangeslagen kampioen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page