Hoe breken vechtsporters betonblokken? Columns
Columns

Hoe breken vechtsporters betonblokken?

Hoe breken vechtsporters betonblokken?

Hoe breken vechtsporters eigenlijk betonblokken? Lees het hier!

U hebt het wellicht wel eens gezien, vechtsporters die allerlei materiaal breken. Het is echt een simpele truc wanneer u het probleem vanuit een structureel technisch perspectief begrijpt. De truc bestaat uit een matige hoeveelheid kracht en snelheid, en veel voorzichtige selectie van het doelmateriaal en de geometrie.

Hoe breken vechtsporters betonblokken?

Niet gewapend beton

De blokken zijn meestal van niet-gewapend beton met een dikte van ongeveer een 2,5 cm, een breedte van 8 cm en een lengte van 16 cm. De blokken zijn gepositioneerd tussen twee steunen en worden zo dicht mogelijk bij het dode centrum getroffen. De slag van de vechtsporter zorgt voor buigspanning in het blok. Uit de materiële wetenschap weten we dat een ongewapend betonblok van deze dikte bij een buigspanning een zeer lage sterkte heeft. Het waarneembare gedrag is een spanningsbreuk die zich ontwikkelt aan de tegenovergestelde kant van het oppervlak dat wordt getroffen. De breuk snijdt snel (direct aan het blote oog) door het blok en u wordt met twee stukken achtergelaten.

De grootste uitdaging is om een ​​enkel betonblok in een keer te breken

Als ik een aantal snelle getallen er op los laat, bereken ik dat het gemiddeld ongeveer 50 tot 80 kilo statische kracht nog zou hebben om op deze manier een van deze blokken te breken. Zonder enige andere verwijzing kan dit lijken op een indrukwekkende cijfers, maar denk dat dit meestal minder is dan het eigen gewicht van de atleet; Als ze simpelweg op het blok stonden, zou het mogelijk kunnen het met volle kracht te raken. Zwaargewicht boksers weten iets te raken met zo veel als 1.000 pond geweld, in een moeilijke horizontale richting, terwijl vechtsporters vaak een ​​sprong moeten gebruiken voordat ze de blokken raken. De grootste uitdaging voor de gemiddelde vechtsportatleet om een ​​enkel betonblok in een keer te breken is psychologisch, als ze het mentaal goed uitvoeren en slaan met een volle krachtige slag en een goede follow-up na impact, zullen ze het blok makkelijk breken.

Weinig kracht maar simpele trucs

U zult merken dat in gevallen waar een dikker betonstuk is gebroken, het nooit een stevig betonblok is, het is altijd een stapel met dezelfde dunne blokken. Bovendien, als je goed kijkt, zie je vaak dat de vechtsporter kleine kiezelstenen, zaden of andere spacers tussen de blokken heeft liggen. Dit zorgt ervoor dat de kracht gemakkelijk kan worden overgedragen, aangezien de blokken progressief breken. Om deze reden neemt het breken van meerdere blokken alleen maar weinig kracht meer dan het breken van een blok. Ze breken als een serie domino's, niet als een enkele steen, super dik blok. Het breken van een werkelijk dik blok zou veel, veel moeilijker zijn, en is zelden, als nooit gedaan. Voeg even een kleine hoeveelheid stalen wapening versterking toe aan het blok en het zal helemaal onmogelijk zijn om met de hand te breken.

Houten planken slaan niet terug

Iets soortgelijk is gedaan bij het breken van houten planken. De planken zijn typisch pijn materiaal, ongeveer vierkant, en ze zijn langs de graanlijnen te breken. De sterkte langs de korrel is slechts een kleine fractie van de sterkte over de gehele korrel. Dit komt door de celstructuur van het hout. Een analogie voor houtkorrels is dat het in lange lijn als buizen loopt. Het proberen om een ​​plank over de korrel te breken, is alsof je dwars door bijvoorbeeld bate stokjes gaat slaan, terwijl je langs de korrel breekt, plaats je gewoon je hand tussen de rietjes glijdt en de rietjes knappen uit elkaar. Dit is vrij makkelijk te doen, omdat houtvezels alleen gebonden zijn met een vrij zwakke natuurlijke lijm. Net als bij bakstenen is het makkelijker om een ​​enkel stevige plank te breken, dan een reeks planken met dezelfde totale dikte.

Van dik hout zaagt men planken

Soms zie je dat iemand een dikker stuk hout breekt. Dit is een heel indrukwekkende prestatie, in dit geval zult u zien dat ze dit in het algemeen doen met een veel langer stuk hout, misschien 30 'of 40 cm lengte. De langere spanning helpt bij het compenseren van het dikke materiaal en het breken van korrels, maar het blijkt nog steeds door de eigen inspanning van de vechtsporter dat dit een veel krachtiger en soms pijnlijke oefening is. Het proberen om een ​​plank te breken die zelfs een beetje dikker is, zoals een 4x4, op deze manier, zal vrijwel onmogelijk zijn.

Dus waarom breken de betonnen blokken niet de hele tijd als we erop lopen? Eenvoudig, ze worden ondersteund op een doorlopend zandbed, zodat ze alleen compressiekrachten ervaren, die goed uitgerust zijn om de druk te verwerken.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws