Hoe bereid je je voor op je eerste kickbokswedstrijd?
Home / Columns / Hoe bereid je je voor op je eerste kickbokswedstrijd?

Hoe bereid je je voor op je eerste kickbokswedstrijd?

Je hebt een passie voor kickboksen en als je de kenners mag geloven heb je zeker wel talent. De kans is groot dat jij dit graag in de praktijk brengt door aan je eerste wedstrijd mee te doen. Maar let op, een kickbokswedstrijd is heel intens en daarbij heb je een uitstekende voorbereiding nodig. De voorbereiding is belangrijk en uitgebreid. We stippen enkele elementen in de voorbereiding aan.

Coaching, begeleiding en de kosten hiervan

Ben je nog onervaren in de wereld van de kickboks wedstrijden, dan is de eerste stap die je zet een goede coach te vinden die je begeleidt en adviseert. Je doet er goed aan een coach te kiezen die ook als personal trainer fungeert, maar ook veel wedstrijdervaring heeft en vaker kickboksers heeft begeleid. Kijk of je meerdere coaches kunt benaderen en vraag naar hun tarieven. Heb je niet direct financiële ruimte over om de kosten van een coach of een trainer te dragen, dan is het natuurlijk enorm zonde om daardoor een mogelijke carrière in het kickboksen opzij te zetten. Kijk op welke vaste lasten je kan besparen. Kijk bijvoorbeeld eens of je energie goedkoper kan door energieprijzen vergelijken. Naast energieprijzen vergelijken kun je ook je pakket aan verzekeringen bekijken. Heb je ze nog wel allemaal nodig? Vervolgens bekijk je natuurlijk ook de reputatie van de coach die je op het oog hebt en of de tarieven daar wel bij passen. Zeker wanneer je echt een groot talent hebt, kan de coach wellicht nog iets aan de prijs doen.

Voeding als een van de fundamenten

Gezonde voeding en een uitgebalanceerd dieet is heel belangrijk om je lichaam en vooral je spieren, van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Het is een van de fundamenten om je spieren lenig te houden en te laten groeien. Groeihormonen en andere verboden middelen zijn helemaal niet nodig om je spiermassa te laten groeien. Sterker nog, op de lange termijn pleeg je hiermee alleen maar roofbouw op je lichaam. Je coach kan je heel goed adviseren over welke voeding jij nodig hebt, ook met name op basis van de gewichtsklasse waar je je voor hebt ingeschreven. Zo voorkom je dat je qua gewicht erbuiten valt, maar ook dat je fit en gezond blijft.

Neem voldoende rust

Naast een intensieve training op het gebied van techniek, conditie en kracht, is voldoende rust ook enorm belangrijk in de voorbereiding naar je wedstrijd. Wellicht ben je geneigd om extra veel te trainen, maar je lichaam moet zeker ook tijd hebben om te herstellen. Train dan ook niet te veel, slaap minstens acht uren per nacht en ga op tijd naar bed.

Bekijk ook

Mikey Garcia ten onder tegen Underdog Sandor Martin

Sandor Martin deed afgelopen nacht wat veel boksfans niet hadden voorwacht.

In 5 sec ‘KO’! Vechter met TURBO stoot omver gemept (video)

Vagab Vagabov is een naam om niet te vergeten.

UFC-Ster McGregor breekt neus bekende DJ! ‘Levensgevaarlijk’

Het ging goed fout

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page