Het Keto dieet voor vechtsporters Nieuws
Nieuws

Het Keto dieet voor vechtsporters

Het Keto dieet voor vechtsporters
Het Keto dieet voor vechtsporters

Een ketogeen dieet, een zeer koolhydraatarm dieet dat typisch minder dan 50g koolhydraten per dag bevat, is tegenwoordig heel populair.

Het idee is dat wanneer je lichaam geen of zeer weinig koolhydraten binnenkrijgt het moet overschakelen op vetverbranding. Daarbij worden ketonen gevormd, vandaar de naam keto dieet. Ketonen onderdrukken het hongergevoel, daarom dat het dieet vooral bij mensen die willen afvallen populair is. Af en toe steekt het ook in de sportwereld de kop op.

Sommige uithoudingssporters beweren dat een ketogeen dieet hun prestaties verbeterd. De veel gebruikte verklaring hiervoor is dat hun vetverbranding efficiënter wordt en vermits er meer vetten in het lichaam aanwezig zijn dan koolhydraten, ze daardoor de inspanning langer kunnen volhouden.

Onderzocht

Wetenschappelijk onderzoek is het daar echter niet volledig mee eens. Onderzoek met professionele snelwandelaars toonde aan dat de vetverbranding inderdaad sneller en efficiënter gebeurde, maar dat de sport-specifieke uithouding er toch op achteruitging. Vet is in vergelijking met koolhydraten als energiebron een traag proces waar veel zuurstof voor nodig is. De intensiteit van de inspanning is met andere woorden beperkt.

In vechtsporten ligt de intensiteit van de activiteit over het algemeen te hoog om aan vetverbranding te doen. Tijdens de kampen zelf rekenen deze sporters vooral op ATP, creatinefosfaat en koolhydraten als energiebron. ATP en creatinefosfaat zijn energiesystemen die op korte tijd heel veel energie kunnen vrijmaken, ideaal voor een explosieve beweging zoals een stoot of worp.

Explosiviteit

De voorraad van deze twee stoffen is echter snel uitgeput, daarom kan men slechts een beperkt aantal explosieve trappen na elkaar uitvoeren. In de tijd tussen twee aanvallen rekenen vechtsporters vooral op koolhydraten als energiebron om verder druk op de tegenstander te kunnen zetten.

Vetverbranding in het heets van de strijd komt nauwelijks voor en atleten zullen pas beroep kunnen doen op deze energiebron wanneer de intensiteit van de kamp sterk daalt. Bijgevolg is een ketogeen dieet voor vechtsporters geen goed idee en zal het hoogstwaarschijnlijk hun prestaties schaden.

Organen

Toch moet je als vechtsporter het ketogeen dieet niet helemaal opzij schuiven. Een dieet zeer laag in koolhydraten kan interessant zijn voor het behalen van het wedstrijdgewicht. Wanneer koolhydraten worden opgeslagen in de spieren en de lever als glycogeen, binden ze met water. Zo bindt 1g glycogeen met 3g water.

Het ketogeen dieet gaat er per definitie voor zorgen dat er geen glycogeen meer in het lichaam aanwezig is. Je verliest daarbij dan niet alleen de mogelijke 500g glycogeen (afhankelijk van de hoeveelheid spiermassa) dat kan worden opgeslagen in je lichaam, maar ook de 1.5kg water die eraan gebonden wordt.

Snel resultaat

Met een ketogeen dieet kan men met andere worden een slordige 2kg als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Wanneer er voor deze optie gekozen wordt is het wel belangrijk dat de glycogeenvoorraad weer aangevuld wordt vooraleer de wedstrijd begint. Is de weging dezelfde dag als de wedstrijd doe je dit dus beter niet.

Bijdrage: Amelie Rosseneu
www.amelierosseneu.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws