Home / Columns / Het ‘gevaar’ van Pre-workout middelen tijdens sparring

Het ‘gevaar’ van Pre-workout middelen tijdens sparring

Het 'gevaar' van Pre-workout middelen tijdens sparring

De vele doden in de vechtsport komen voor veel mensen als een verrassing.

“In onze winkel waarschuwen wij er al jaren voor. Waarom? Een toenemend aantal mensen gebruikt pre-workouts, soms ook een ‘kuurtje’, voor de training en gaat dan helemaal los.” Maar wat is daarvan het probleem?

Pre-workouts zijn gemaakt om mensen over grenzen heen te laten gaan, blokkades op te heffen in een veilige situatie. Sparren is geen veilige situatie. Er staan twee mensen tegenover elkaar die min of meer een wedstrijd aan het simuleren zijn.

Weet wat je gebruikt

Het mag geen wedstrijd heten omdat er geen scheidsrechter in de ring staat maar een enkele coach of trainer aan de zijkant. Er is daarom geen veilig toezicht en de vechters kunnen veel verder gaan dan in een wedstrijd.

Naast de competitieve sfeer word er tegenwoordig vaak een stimulerend middel gebruikt. De combinatie is behoorlijk risico vol. Grenzen worden verlegd. Geen scheidsrechter, slecht overzicht van de mensen buiten de ring, soms het dragen van hoofdbeschermers die veel verhullen en oplopende emoties.

Geen wonder dat de meeste KO’s tijdens de training vallen. Maar een KO op de training telt niet voor de regels. Je staat op met een lichte hoofdpijn en een klein beetje geheugen verlies om er weer fors tegenaan te gaan. Er is niemand die je een start verbod oplegt.

Let op je lichaam

Het pre-workout heeft een bloed verdunnende werking (hoge dosis cafeïne), stimuleert de hart frequentie en de bloeddruk gaat vaak omhoog. Dit heeft directe gevolgen voor mensen met iets verhoogde bloeddruk, een genetische aanleg of aanwezige ziekte en dan hebben we het nog niet over de veranderende emotionele respons.

Een Pre-workout heeft een directe invloed op je humeur en versterkt de onderliggende emoties. Dit is een factor die meestal vergeten word.

Denk goed na wanneer je een product inzet. Niet het internet is je beste vriend, dat is de beste verkoper. Je hebt een voedingsdeskundige nodig om jou specifieke situatie te beoordelen want jou lichaam is uniek en geen internet product. Denk daar maar eens rustig over na.

Column door: Arnaud van der Veere & Dennis Schroevers

Bekijk ook

VIDEO: Chili Con Carne en MMA-vechten gaan niet samen

Een MMA-gevecht vergt heel wat van een lichaam

MISHANDELING: MMA-vechter of zwakbegaafde alcoholist?

Stigmatisering lijkt tegenwoordig van alledag

Welke vechtsporten bestaan eigenlijk allemaal? Ontdek ze hier!

Er zijn vandaag de dag veel sporten waaruit je kunt kiezen, hierbij zijn ook vechtsporten ...