Home / Columns / Falend beleid: maatregel Vechtsportautoriteit mist doel?

Falend beleid: maatregel Vechtsportautoriteit mist doel?

Jeugd boksen weer op de kaart

Met de komst van de Vechtsportautoriteit kwamen regels. Zoals geen contact meer naar het hoofd bij de jeugd, toegejuicht maar ook vergruisd.

De regels die ingesteld zijn om jeugdige vechters te beschermen tegen ernstig hersenletsel werden met gemixte gevoelens verwelkomt. Waar voorstanders begrijpend reageerden, waren het de tegenstanders die waarschuwden, onder andere voor een exodus naar het buitenland.

In de praktijk blijkt dat er steeds meer jeugdige vechters de grens over trekken, om zo de aansluiting met de internationale vechtsportwereld niet te verliezen. Hebben de tegenstanders gelijk, nemen de ouders van de jonge kickboksers het risico voor lief? Een gewetensvraag waar niet iedereen op lijkt te willen antwoorden.

De doodsteek voor de sportscholen

Een aantal sportschoolhouders klaagt steen en been, het aantal leden zou teruglopen, en de probleem gevallen zouden weer op straat terechtkomen. Is een regel als het contact naar het hoofd rampzalig voor de sportscholen? Als je vraagt of iemand openlijk wil antwoorden is het vaak, “wij blijven liever anoniem.” Is dit ingegeven door angst, pressie of wordt er druk uitgeoefend?

Maar even terug naar het vechten over de grens, het buitenland lijkt er vandoor te gaan met de Nederlandse talenten. Neem Duitsland, daar neemt het aantal jeugdige Nederlandse vechters toe. België lijkt de maatregelen van de Nederlandse Vechtsportautoriteit serieus te nemen en kondigde gelijksoortige regels af.

Lachende derde

In Duitsland zal reguleren niet zo eenvoudig zijn, de verschillende deelstaten hebben eigen afdelingen die over sport oordelen, laat staan de tientallen vechtsport bonden die het land rijk is. Om die op een lijn te krijgen lijkt welhaast een onmogelijk iets.

Maar even terug naar eigen land, moeten de regels weer naar het oude, of laten wij de Rico Verhoeventjes van de toekomst aan ons voorbij gaan en het buitenland er de sier mee maken? Wordt de vechtsport en dan met name het kickboksen in Nederland op deze manier de das om gedaan?

Bekijk ook

Opgefokte Tyson Fury is er helemaal klaar mee

Tyson Fury is klaar met het thuiszitten. De bokskampioen is nu meer dan een jaar ...

‘Ik heb niets van Rico’s stoten gevoeld’: Rivaal niet onder de indruk

Tarik Khbabez stond vorige maand tegenover GLORY wereldkampioen Rico Verhoeven. Khbabez die niet voor de ...

Sportschoolhouder start Tikkie-actie: ‘Geef ons de vrijheid terug’

Satisch Jhamai, sportschoolhouder uit Den Haag start een actie om sporters van boven der 27 ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page