<strong>Eiwit is essentieel voor de kickbokser</strong> Columns
Columns

<strong>Eiwit is essentieel voor de kickbokser</strong>

<strong>Eiwit is essentieel voor de kickbokser</strong>

De vechtsport had vroeger veelal een negatief imago, maar dat is de laatste jaren veranderd. Vooral jongeren gaan massaal naar de sportschool voor het beoefenen van kickboksen, MMA of het traditionele boksen.

Kickboksen op nummer 1

Mede door de populariteit van Rico Verhoeven en Badr Hari staat kickboksen hoog op de lijst van meest beoefende gevechtssport. Bij deze sport mag er geschopt en geslagen worden op het lichaam en het gezicht. Er zijn iets minder restricties dan bij MMA, Mixed Material Art. Het is de meest agressieve sport die gehouden wordt in een kooi. Het boksen gebeurt uitsluitend met de handen en stoten mogen uitsluitend boven de gordel gegeven worden. Het gevecht vindt plaats in 12 rondes tenzij er eerder een KO plaatsvindt.

Een goede maaltijd is belangrijk

De sport is zeer intensief en dat betekent een goede voorbereiding. De favoriete menu’s bestaan dan ook uit complexe koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zorgen voor energie, eiwitten en vetten zorgen voor spierherstel. Ter voorbereiding wordt een ontbijt met havermout, melk, walnoten en banaan aanbevolen. Als hoofdmaaltijd is kip met mie een juiste keuze voor eiwitten en koolhydraten. Olijfolie is goed voor de vetten. Veel drinken is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen. Een kickbokster heeft per dag minimaal 2 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht

Eiwit zorgt voor spierherstel

Het eten dient verteerd te zijn. Ga na het eten pas na twee uur sporten. Veel sporters gebruiken dagelijks een eiwitshake. Eet je gezond dan krijg je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen, maar juist na een intensieve sportprestatie is een extra hoeveelheid eiwit verstandig. Het draagt bij voor een goed herstel, maar overdaad schaadt. Het lichaam kan namelijk maar een maximum hoeveelheid eiwit verwerken. Het beste is om regelmatig gedurende de dag eiwit in te nemen, bijvoorbeeld 4 tot 5 keer per dag.

Eiwitshakes zijn er in verschillende varianten, zoals concentraat, isolaat of hydrolisaat. Ze worden ingenomen met water of melk. Voor eiwit wordt ook wel de term proteïne gebruikt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws