Home / Columns / Drie voordelen van kickboksen die je niet mag missen

Drie voordelen van kickboksen die je niet mag missen

Kickboksen is een full-body workout die je flexibiliteit en neuromusculaire kracht versterkt. Het versnelt ook het afslankproces. Dat schrijft The Healthsite. Een paar tips die we u niet willen onthouden.

Ben je ook uitgekeken op je oude trainingsroutine en zou je iets anders willen proberen om de sleur te doorbreken? Een keer iets anders proberen kan namelijk positief bijdragen aan de algehele fitheid, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Een voorbeeld hiervan is kickboksen. Het is leuk en uitdagend.

Volgens een studie gepubliceerd in Muscles, Ligaments and Tendons Journal, is kickboksen uitermate gunstig voor het verbeteren van fysieke fitheid. Het kan de spierkracht van uw bovenlichaam, aerobe kracht, anaerobe conditie, flexibiliteit, snelheid en wendbaarheid verhogen. Het is ook een geweldige vorm van zelfverdediging en kan je zelfvertrouwen een boost geven.

Kracht en Flexibiliteit

Kickboksen legt de nadruk op krachtige bewegingen, in tegenstelling tot de meeste andere soorten oefeningen. Kracht is anders dan sterkte en in het geval van oudere volwassenen is het een betere voorspeller van mobiliteit en valrisico. Het gaat om korte en intense aanvallen van repetitieve bewegingen zoals slaan en stoten.

Volgens de experts in het veld die onderzoek hebben gedaan naar de sport, helpt kickboksen je wendbaar en krachtig te worden en tegelijkertijd je lichaamsbalans te verbeteren. Mensen van alle leeftijden kunnen profiteren van deze geweldige training. Hier ontdekken we de fitnessvoordelen die kickboksen bieden.

Coördinatie en balans

Flexibel zijn kan je helpen blessures te voorkomen. Met de constante bewegingen, het gooien van trappen en stoten die vereist zijn bij het kickboksen, zou dat moeten lukken. Maar voorzichtig is geboden in het geval van gezondheidsproblemen, zoals rugpijn en andere verwondingen.

Volgens een studie gepubliceerd in Journal of Strength and Conditioning Research, kunnen de snelle bewegingen van het hele lichaam die nodig zijn bij het kickboksen tot blessures leiden. Kickboksers kunnen last hebben van rug-, knie-, heup- en schouderstammen. Men zou het moeten doen onder begeleiding van je trainer als je bijvoorbeeld een slechte knie hebt. Overdrijf het ook niet als je een beginner bent, begin langzaam.

Gewichtsverlies

Volgens experts versterkt kickboksen de neuromusculaire controle bij mensen met multiple sclerose door het verbeteren van de balans, mobiliteit en dual-tasking activiteiten. Deze bewegingen verbeteren je mentale spiercoördinatie en spierreflex.

Als het je doel is om die overbodige kilo’s kwijt te raken, moet je een kickbokstraining zeker eens proberen. Volgens de American Council on Exercise (ACE) kunnen de combinaties van stoten en trappen bij kickboksen je helpen meer dan acht calorieën per minuut te verbranden.

VEILIGHEIDSTIPS
• Je moet langzaam en gemakkelijk beginnen met trappen en stoten. Voorkom overstrekking van schoppen of vergrendeling van gewrichten.
• Je moet altijd eerst opwarmen voordat je gaat kickboksen. Rekken tijdens het opwarmen kan helpen blessures te voorkomen.
• Draag geschikte kleding. Het dragen van slecht passende kleding kan uw bewegingsruimte beperken.

Bekijk ook

Muaythai, ultieme training voor lichaam en geest

Afbeelding van abdurraouf ramesh abdullah via Pixabay Heb je ooit een te dikke Muaythai-vechter gezien? ...

Chico Martinez: “Ik maak niet weer dezelfde fout!”

Tijdens Enfusion in Eindhoven staat een knaller van een veteranen gevecht op de rol

Olympisch Muay Thai Gala in Nederland

The Art of Muay Thai, Eersel (foto: Mike Tomale) Zaterdag 30 november 2019 organiseerden Tiger ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page