DOPING: Welke verboden middelen gebruiken vechtsporters? – Vechtsport Info
Home / Columns / DOPING: Welke verboden middelen gebruiken vechtsporters?

DOPING: Welke verboden middelen gebruiken vechtsporters?

DOPING: Deze verboden middelen gebruiken vechtsporters

Er wordt veel gesproken over doping, maar welke middelen gebruiken vechtsporters zoal om sterker te worden.

Zodra een kickbokser, bokser of overige vechtsporters rigoureus veranderen van lichaamsopbouw wordt er snel gesuggereerd dat er doping of groei hormonen zijn gebruikt. Zo ligt Conor McGregor flink onder vuur en worden er zelfs foto’s verspreid van zijn rug vol met acne bulten.

De verwijzing naar de rug van McGregor duidt erop dat verboden middelen flinke bijwerkingen kunnen hebben zoals acne. Maar welke middelen worden er dan gebruikt, niet elk hormonaal middel of steroïde is geschikt voor vechtsport zoals het kickboksen. Wat een vechter mits deze gebruikt hoopt te bereiken, is vaak kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

Populaire middelen

In de loop der jaren zijn er een groot kickboksers, boksers en MMA-vechters betrapt op gebruik maar ook handel in deze middelen. Anapolon, Tamoxifen en Genotonorm zijn vrij populair. Anapolon een middel waarmee rode bloedcellen worden gestimuleerd om meer zuurstof op te nemen en waarmee het uithoudingsvermogen wordt vergroot.

Tamoxifen is bedoeld om de bijwerkingen van anabole-steroiden tegen te gaan. Genotonorm is een bekend prestatieverhogend middel in de krachtsport. Ook wordt er vaak afgebouwd met Pregnyl een hormoon middel wat veelal aan vrouwen wordt verstrekt. Bij mannen stimuleert het de rijping van zaadcellen en de ontwikkeling van de geslachtsorganen, om zo het proces door gebruik van hormonen te keren (krimpen van de teelballen etc).

Agressie

Het middel Anapolon welke gebruikt wordt om meer kracht te en spiermassa in zeer korte tijd te ontwikkelen heeft als bijwerking dat een gebruiker agressief kan worden. Vooral in het begin als het lichaam er aan moet wennen komt dit voor, voor vechters kan dit als voordeel worden gezien voor een gevecht in de ring, des te meer agressie hoe hoger de kans op winst.

Ook wordt er gebruik gemaakt van maskering middelen zoals Furosemide om gebruik te verbergen. Het wordt gebruikt om vochtretentie te bestrijden. De risico’s die het gebruik met zich mee brengt is niet alleen voor de gebruiker zelf, ook een tegenstander kan hierdoor schade oplopen. Een goed dieet en goede supplementen is dan ook aan te raden in plaats van het gebruik van doping.

Bekijk ook

AANSTELLER: Blondje twijfelt over dichtgeslagen oog Saunders

Billy Joe Saunders leed een vernietigende nederlaag afgelopen nacht tegen de Mexicaanse bokskoning Canelo Alvarez

UFC gemist? Kijk hier de gevechten terug van afgelopen nacht

Kijk hier de UFC gevechten van afgelopen nacht terug

Ellende: Pech achtervolgt UFC-event van aankomende nacht

UFC Vegas 26 gaat door met een negen-wedstrijden-kaart.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page