Doping en vechtsport: effectief of niet? Nieuws
Nieuws

Doping en vechtsport: effectief of niet?

Doping en vechtsport: effectief of niet?
Doping en vechtsport: effectief of niet?

Hoe effectief is doping voor de vechtsporter? Is er onderzoek gedaan? Wat blijkt er zijn een aantal kleine onderzoekjes gedaan in een “schemergebied” en die laten geen van alle duidelijke resultaten zien. Waarom gebruikt de vechter dan doping? De feiten spreken voor zich.

Een vechter zal doping gebruiken om beter te trainen, sneller te herstellen en om meer focus te hebben. Dit zijn de redenen om het te gebruiken. De grote vraag is het of alle vechters er iets aan hebben. Hierbij is het antwoord al snel duidelijk; nee!

De meeste vechtsporters hebben er niets aan. Ze zouden te snel van gewichtsklasse veranderen, gevaar lopen (bij gebruik van diuretica) of zelfs een verlaging van incasseringsvermogen riskeren.

Herstel

Doping is eigenlijk beperkt tot een select groepje zwaargewichten waarbij het gewicht van minder groot belang is. De zwaargewicht hersteld moeilijker en zou dit versnelt willen zien.

LEES OOK: Badr Hari en Hesdy Gerges betrapt op doping

Het probleem hierbij is dat er weinig echte experts zijn in sportvoeding maar vele “experts” in doping. De stap naar doping is vaak sneller gemaakt dan het vinden van een echte sportvoeding specialist.

Prestaties

Wat zijn de beste redenen om doping te gebruiken voor de vechter; gewicht en herstel. Heeft dit een duidelijk effect on de vechtprestatie? Ja als het gaat om gewicht. We hebben een aantal halfzwaargewichten over zien stappen naar het zwaargewicht.

Bijna geen enkele redde deze overstap. Gewichtsbeheersing werkt wel voor de natuurlijke zwaargewichten. Hier gaat het meestal om “cutting” en zelden om “gaining”.

Focus en aandacht

Blijft over het verbeterde herstel. Over het algemeen blijkt dit vaker blessure uitstel te zijn dan werkelijk herstel. De spierbelasting is op hoog niveau zo groot dat snel herstel alleen tot uitstel leid. Blijft of focus en concentratie.

Doping kan een verscherpte focus geven maar deze is ook van tijdelijke aard. Naarmate het langer gebruikt word zal de scherpte verdwijnen en er meer gebruikt moet worden om het zelfde resultaat te behalen.

Inspanningen

Het positief effect van doping in de gevechtsport is niet zo groot als in andere sporten waar uithoudingsvermogen, dit is dus geen interval vermogen die bij de vechtsport noodzakelijk is, spiermassa en maximale kracht noodzakelijk is.

Het voordeel word vooral gehaald uit spierdroogte, snelheid en herstel. Voor een ring gevecht zijn deze zaken wel belangrijk maar niet echt doorslaggevend. Het is daarom de vraag of het gebruik van doping daadwerkelijk een bepalende factor is.

Bronnen:

https://pdfs.semanticscholar.org/bca8/087f99e6f3f36225acd2eaa01ba928b2cc00.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5680687/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19406940.2016.1170717
http://62.93.45.40/srpc/Articles/Volume-5/Issue-3/16.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Doping_cases_in_mixed_martial_arts

Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws