Dood of Coma: Waarom nog boksen als het zo gevaarlijk is – Vechtsport Info
Home / Columns / Dood of Coma: Waarom nog boksen als het zo gevaarlijk is

Dood of Coma: Waarom nog boksen als het zo gevaarlijk is

De laatste tragedie met de zaterdag in coma geslagen bokser Patrick Day rijst de vraag: waarom er deel van uitmaken?

Patrick Day ging knock-out en het publiek juichte niet wetende welke tragedie er zich ging afspelen. De zwaar aangeslagen bokser bleef roerloos liggen op het canvas. Je kunt de risico’s en het geweld van boksen niet ontkennen, maar een gevaarlijke sport kan nog steeds een doel hebben.

Zaterdag kreeg het boksen er een zwarte dag bij. Day stond tegenover Charles Conwell. Voor negen rondes controleerde Conwell het gevecht. In de tiende bracht een verpletterende linkse hoek Day naar het canvas. Hij werd meegenomen door een ambulance. Hij onderging een spoedoperatie, blijft in coma en verkeerd in uiterst kritieke toestand. Hij vecht letterlijk voor zijn leven.

Dit is een zware periode geweest voor boksen

In juli stierf Maxim Dadashev aan verwondingen opgelopen in een knock-out verlies tegen Subriel Matias. Diezelfde maand overleed Hugo Alfredo Santillán, hij leed drie hartaanvallen in de opvolgende dagen voor hij overleed ten gevolgen van zijn bokswedstrijd tegen Eduardo Javier Abreu.

Er is geen dokter ter wereld die je zal vertellen dat boksen veilig is. Het is niet nieuw. Benny Peret stierf aan verwondingen opgelopen, in 1962, in 1982 stierf Duk Koo Kim. Roman Simakov overleed in 2011. Het gebeurt en zal blijven gebeuren.

Hang naar bloed

Er is een bloeddorst in het boksen. We zijn er allemaal schuldig aan en vragen vechters om risico’s te nemen. Wij eisen het, boksfans geven vaak niet veel om de gevolgen van een zwaar gevecht. Het kan hen niet schelen dat de carrière van vechters kan worden verlengd, door het soort wedstrijden te vermijden waarnaar mensen hunkeren met veel bloed.

ZIE OOK >> Bokser Patrick Day in coma na bokswedstrijd

Het lijkt niet te landen dat herhaald hoofdletsel kan bijdragen aan het veroorzaken van de ziekte van Parkinson, zoals bewezen met Muhammad Ali. Ze zien niet wat de gevolgen op lange termijn zijn voor vechters, hoe het hen veranderd, de meesten halen niet eens de veertig om gezond met pensioen te gaan.

Te snel weer de ring in

Er zijn oproepen gedaan om boksen te verbieden, en dat zal blijven gebeuren. Boksen is geen middenklasse sport. Boksers zijn vaak mannen en vrouwen die onder de armoedegrens zijn opgegroeid. Ze vechten in de ring als onderdeel van een gevecht om te overleven in de maatschappij.

Day stond drie in een zwaar gevecht met Carlos Adames in de ring. Hij werd niet uitgeschakeld, maar in de laatste paar ronden moest hij flinke stoten tegen zijn hoofd incasseren. Misschien moeten dergelijke gevechten, die zo recent zijn, goed onder de loep worden genomen om risico’s te verminderen? Tot dan zal boksen nooit veilig zijn.

Bekijk ook

VERBOD: UFC’er Benoit trillend op weegschaal, ziet gevecht verdampen

Ryan Benoit ging bijna letterlijk onderuit bij de officiële weging vandaag voor UFC Vegas 26

Blunder scheids kost ex-UFC’er Werdum winst PFL-debuut

Blunder scheids kost ex-UFC'er Werdum winst PFL-debuut

Kruipend door de ring: Leverstoot ‘KO’ vloert bokser

De licht zwaargewicht boswedstrijd was gepland voor zes rondes

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page