De zak handschoen wel of niet gebruiken op een bokszak? - Vechtsport Info
Home / Columns / De zak handschoen wel of niet gebruiken op een bokszak?

De zak handschoen wel of niet gebruiken op een bokszak?

Zak handschoenen kopen let hier op! Enkele tips en weetjes!

Zak handschoenen worden de laatste paar jaar steeds minder gebruikt. Waarom? De simpele reden dat mensen geen zakhandschoenen meer kopen is dat ze de gewone bokshandschoenen gebruiken om op de zak te slaan. Een onverstandig en vooral kostbaar idee. Wat is het verschil tussen de bokshandschoen en de zakhandschoen. Zoals je uiterlijk kan zien is de een (bokshandschoen) veel dikker dan de ander.

Zak handschoenen kopen let hier op! Enkele tips en weetjes!

Let op de gebruikte padding

De dikte ontstaat door de gebruikte padding. Een padding is gemaakt van foam. Elk foam is opgebouwd uit luchtblaasjes met daarom heen plastic. Door de luchtblaasjes heeft het foam een specifieke weerstand, ook wel hardheid genoemd. Indien er meer en grotere luchtblaasjes in het foam zitten voelt het zachter aan en kan het ook meer ingedrukt worden. Tijdens het trainen gaan er elke keer een paar luchtblaasjes kapot. Dit is de veroudering van het foam. Dit is ook de reden dat je de knokkels er na enige tijd doorheen voelt komen.

Een zak handschoen is gemaakt om harde klappen in hoog tempo op te vangen

Een zakhandschoen heeft veel kleine luchtblaasjes. Door het gebrek aan lucht gaat de foam minder snel kapot en gaat de zak handschoen langer mee. Een zakhandschoen is gemaakt om harde klappen in hoog tempo op te vangen. De naden van de handschoen zijn stevig. Dit is anders bij de bokshandschoen. Door de dikke foamlaag komt er bij compressie (=samendrukken) een enorme kracht op de naden te staan. De handschoen gaat sneller kapot omdat en de druk op de naden groot is en de luchtbellen sneller opblazen. Je moet voor de zak daarom altijd een zakhandschoen gebruiken.

Gebruik van zak handschoenen op een bokszak?

Het is aan te raden om zak handschoenen te gebruiken als je op een bokszak gaat slaan. Je spaart daar niet alleen je eigen boks handschoenen mee maar het versterkt ook je polsen bijvoorbeeld. Er zit minder padding tussen, dus directer contact met het oppervlak van de bokszak.

Bekijk ook

Roy Jones Jr (52) wil ‘droomgevecht’ met UFC-legende Anderson Silva

Anderson Silva heeft altijd al in de boksring willen stappen om zijn oude idool Roy ...

Rus deelt knock-out uit in de stijl van Peter Aerts (video)

Peter Aerts is een kickbokslegende waar veel vechters een voorbeeld aan nemen. Zo ook Beibulat ...

UFC 259: Blachowicz vs Adesanya live kijken op tv

Jan Blachowicz en Israel Adesanya zijn aankomende nacht te zien op tv. De kampioen tegen ...