DE VECHTSPORTWERELD IN ‘HET NIEUWE NORMAAL’? - Vechtsport Info
Home / Columns / DE VECHTSPORTWERELD IN ‘HET NIEUWE NORMAAL’?

DE VECHTSPORTWERELD IN ‘HET NIEUWE NORMAAL’?

Het is weer even wachten op een nieuwe persconferentie van onze Minister President.

Met ingehouden adem keken afgelopen keer maar liefst 7,8 miljoen mensen. Een absoluut record dat maar aangeeft hoe groot het belang is dat er speelt. In de vorige editie werd er gesproken over een verlichting van de maatregelen. De jeugd mag weer naar school en voorzichtig buiten sporten onder strikte condities, al zijn er gemeenten die zich op het standpunt stellen dat dit niet voor vechtsporten geldt.

Meer nieuws was er in feite niet. Je kan Rutte cs het ook niet kwalijk nemen, de ernst van dit virus heeft niemand tijdig zien aankomen. Het is een wereldwijd probleem dat als een sneeuwbal over de aarde is gerold. De conclusie is echter wel dat het mentale en financiële elastiek van de ondernemers nogmaals wordt opgerekt en de vraag zich gaat aandienen welke sportscholen dit gaan overleven. Dat men spreekt over ‘het nieuwe normaal’ en een ‘anderhalve meter samenleving’ baart echter grote zorgen voor de toekomst.

KLAAS KNOT

De onzekerheid is misschien wel de meest kwellende factor. Als je ’s avonds naar programma’s als ‘Jinek’ of ‘Op 1’ kijkt wordt je helemaal tureluurs. Zelden heb ik zoveel deskundigen elkaar horen tegenspreken. Wat op de ene zender als feit wordt aangedragen wordt op de andere zender weer net zo makkelijk ontkracht. Zeer ergerlijk zijn de, soms lompe, visies van mensen die financieel totaal niet geraakt worden door het virus en wiens wereldje gewoon doordraait.

Zo verkondigde de President van De Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot (jaarsalaris om en nabij de € 400.000 euro), bij het programma ‘Op 1’ dat ondernemers die niet aan een ‘anderhalve meter samenleving’ kunnen voldoen géén goede ondernemers zijn en zich maar moeten laten omscholen. Nee, het betreft hier geen grap in crisestijd, de man bedoelde het nog serieus ook. Schandalig!

VECHTSPORTEN ZIJN PER DEFINITIE CONTACTSPORTEN

Hoe ziet Klaas Knot dit dan voor zich in de wereld van de vechtsporten? Of is daar geen plaats meer voor in het ’nieuwe normaal’? Vechtsporten zijn per definitie contactsporten, dat is de essentie en daar past geen 1,5 meter afstand bij. Met geen enkele mogelijkheid! Mensen daarover laten meedenken is verspilde tijd. Het is een vorm van pappen en nathouden. Oké, het is begrijpelijk dat de overheid tijd probeert te winnen, maar tot wanneer en tegen welke prijs?

Tot er een vaccin is? Bill Gates, toch niet de minste kenner op dit gebied, gaf onlangs aan in een interview met de BBC dat het nog zeker een jaar zal duren. Op de vraag of het niet voor het eind van het jaar mogelijk zou zijn antwoordde hij resoluut ‘onmogelijk’! Andere, inmiddels tot bekende Nederlanders verworden virologen onderschrijven zijn mening. Betekent dit dat de vechtsport tot die tijd op slot gaat?

Wordt deze groeiende sportsector als een mak lammetje naar de slachtbank gevoerd? Géén kickboksen, MMA, judo, worstelen, kortom vechtsporten in het ‘nieuwe normaal’? Weet men soms al meer, maar durft men dat niet te zeggen? Wordt alles heel langzaam door de strot geduwd?

SERIEUS FINANCIEEL OVERLEVINGSPAKKET

Dat betekent dat er een paar mogelijkheden overblijven. Als de overheid ‘de anderhalve meter samenleving’ en dus ook ‘de anderhalve meter economie’ blijft hanteren tot er een vaccin is, neemt men voor lief dat er een slachtveld zal ontstaan in de sectoren horeca, sport en evenementen. Wil men dit voorkomen dan zal er toch echt een serieus financieel overlevingspakket op tafel moeten komen.

Echter, de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, die eerder stoer vertelde dat de overheid ‘diepe zakken’ had heeft nu al te maken met een fors begrotingstekort van ruim 90 miljard. Hoe ver is men bereid dit tekort verder te laten oplopen? ‘Wij gaan er alles aan doen om bedrijven (lees: ook sportscholen) door deze crises heen te helpen’. Ferme taal, maar wordt het ook waargemaakt?


VOETBAL

Veel zal afhangen van het betaalde voetbal. Voetbal is ook een contactsport maar is tevens een miljardenindustrie. Zal de competitie vanaf 1 september aanstaande weer van start gaan?En zo ja, onder welke condities? Met of zonder publiek? Schept dit dan weer ruimte voor de vechtsporten? Of krijgt ‘De Heilige Koe’, zoals zo vaak, weer een uitzonderingspositie vanwege de grote maatschappelijke functie?

De wekelijkse inzet van de ME en de gepaard gaande vernielingen worden ook voor lief genomen toch? Een ding is zeker, de vechtsporten staan achter in de rij. Niemand, buiten deze sector zelf, maakt zich er druk over.

NIET RENDABEL

Het merendeel van de sportscholen en vechtsportverenigingen hebben nog maar weinig reserves. Het beetje vet dat op de botten zat is er dan wel af en dan gaan er bedrijven (sportscholen) bij bosjes omvallen. Hoewel iedereen in de (vecht)sportwereld meedenkt aan een oplossing en iedere strohalm wordt aangegrepen.

Zoals het herindelen van de sportschool, routes, ventilatie, buiten trainen en noem maar op, krijg je een sportschool met al die regels niet rendabel. Je valt dan niet meteen om, maar kwijnt langzaam weg. Een langzame, in plaats van een snelle dood! Het resultaat is hetzelfde: een faillissement!

SNELLE HEROPENING VAN DE SPORTSCHOLEN

In veel gevallen zijn het nu de trouwe leden die er voor zorgen dat de sportschool nog overeind staat. Mensen die niet in financiële crises verkeren begrijpen de noodsituatie waar ‘hun sportschool’ in verkeert. Met de eenmalige ‘€ 4000,- regeling’ komt men zeker de zomer niet door, er moet wat gaan gebeuren.

Corona is een duivels virus en heeft al veel te veel slachtoffers gemaakt, maar de effecten van de maatregelen zijn op termijn minstens net zo erg maar minder direct zichtbaar. Die slachtoffers zijn moeilijker te tellen en komen wellicht niet op de IC. Structurele en soms dodelijke gezondheidsklachten door het gegeven dat men alles in elkaar ziet storten dat met veel passie is opgebouwd.

Er moet snel gezocht worden naar een snelle heropening van de sportscholen waarbij hygiënemaatregelen, het meten van temperatuur, kleinere groepen een begin kunnen zijn. Aan zo’n geloofwaardig protocol moet gewerkt worden want een ‘anderhalve meter samenleving’ in de rij bij Het Kruidvat of de Action kan prima, maar is ONMOGELIJK in de vechtsportschool. En Klaas Knot? Die moet zich diep schamen!

Tekst: Milco Lambrecht / RINGS via Facebook

FOTO: Anastasiia Chepinska via Unsplash

Bekijk ook

Pereira vocht tegen Adesanya met geheim gehouden blessure

Pereira vocht tegen Adesanya met geheim gehouden blessure

Pereira wilde niet dat de blessure uitlekte

'Stop met doping! McGregor uitgedaagd door oud-rivaal voor gevecht

‘Stop met doping! McGregor uitgedaagd door oud-rivaal voor gevecht

Na zijn gewonnen wedstrijd daagde hij Conor McGregor uit.

Uit de cel de ring in! 'Stop nooit met vechten'

Uit de cel de ring in! ‘Stop nooit met vechten’

Ruim 8 maanden bracht Velasquez door in de gevangenis

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page