Home / Columns / De vechtsport groeit: ‘Maar niet op wedstrijd niveau’

De vechtsport groeit: ‘Maar niet op wedstrijd niveau’

De vechtsport groeit: 'Maar niet op wedstrijd niveau'

De vechtsport is sterk aan het groeien maar niet op wedstrijd niveau.

Het aantal recreanten schiet jaarlijks omhoog. Onze sport word ingezet voor veel doelen. Over de kwaliteit kom ik verderop terug. Eerst over de toename in kwantiteit.

Er is een grote toename van 30+ ers die met veel enthousiasme de sport of beginnen of weer oppakken. Veel mensen die vroeger een korte of langere periode hebben ge(kick)bokst keren terug in de sport. Voor bijna allen is de wedstrijdleeftijd en bereidheid allang voorbij. Deze acceptatie geeft voor velen rust en daarom durven ze weer de te gaan trainen.

Advies van profs

We merken in de winkel dat mensen vooral professioneel advies willen hebben van gekwalificeerde mensen. Er moet vertrouwen heersen tussen leerling (koper) en trainer (verkoper). Dit vertrouwen kan er alleen zijn als er sprake is van overgave (leerling) aan de vakkundige (leraar). Vooral de 30+ ers kijken dan naar de leeftijd en reputatie van de school (winkel) waar ze heen gaan.

Er zijn veel discussies over de wedstrijdsport. Te veel. Onze wedstrijdsport is enorm belangrijk maar mag ook weer niet een te belangrijke positie krijgen. De kern van de vechtsport is niet het EGO maar de ontwikkeling. Elke vechtsporter maakt een ontwikkeling door. Voor sommige is de wedstrijd een ultiem moment van ontwikkeling maar het is feitelijk een bewijsstap. Een belangrijke stap die andere motiveert hen te volgen.

Missend voorbeeld

Gevechtsport geeft veel aan mensen. Heel veel. Het is mogelijk om door training je te ontspannen, af te reageren, frustraties kwijt te raken, je hoofd leeg te maken, agressie los te laten, angsten te overwinnen en natuurlijk een van de belangrijkste zaken, je leert discipline. Maar dan moet de leraar dit wel als voorbeeld meegeven. Dat missen we wel eens.

Vechtsport kan alleen maar verder groeien als de kwaliteit gegarandeerd word. Kwaliteit bestaat uit veel factoren. Een goed technisch fundament is voor elke leraar een must. Dit betekend dat ook de leraar meerdere jaren van training erop moet hebben zitten. Kennis bestaat uit een lichamelijke en geestelijke component. Je kan geen goede kennis overbrengen als je het niet zelf bezit.

Voordelen van de sport

Net als Yoga heeft echte vechtsport een belangrijke mentale component. Iedere beoefenaar zou les moeten krijgen in de geestelijke aspecten zoals controle, discipline, doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid, vertrouwen, loyaliteit en collegialiteit. Dit zijn slechts een paar onderdelen van het hele kader van voordelen van de sport.

Gevechtssport geeft veel meer dan andere sporten omdat je geconfronteerd word met de reële mogelijkheid op verwonding en zelfs de dood. Beheersing en behendigheid zijn sleutelwoorden die elke trainer moet hanteren.

Welke keus maak jij?

Bij onderzoek naar de kwaliteit van leraren hebben we geconstateerd dat de sport de leraren zal overleven want de kwaliteit van de meeste lesgevers is gelijk aan die van de voormalige aerobic leraren. Leuk om van les te krijgen, onderhoudend en plezierig maar zonder echte grond voor de toekomst.

Mijn boek over de geestelijke opleiding in de vechtsport is gratis te verkrijgen door even een berichtje te sturen. Ook de examens zijn tegen kostprijs en worden afgenomen onder het toeziend oog van bekende experts uit de vechtsport disciplines. Durf jij het aan of blijf je de wegwerp aerobic leraar?

Gast columnist: Arnaud van der Veere

Bekijk ook

Conor McGregors eerste tweet ooit naar UFC baas Dana White

De eerste tweet van Conor McGregor die naar Dana White is gestuurd, is online opgedoken ...

TOP PROMOTOR BAS BOON: ‘GLORY Kickboxing is een blijvertje’

Bas Boon (midden) Vorige week bracht de Nederlandse journalist Giovanni Tjin het verhaal dat GLORY ...

WRAAK GEVECHT: Katie Taylor vs Delfine Persoon definitief

Het ziet er naar uit dat de Belgische Delfine Persoon haar kans op wraak krijgt ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page