De sportschool na de Coronavirus crisis Nieuws
Nieuws

De sportschool na de Coronavirus crisis

De sportschool na de Coronavirus crisis
De sportschool na de Coronavirus crisis

Zo goed als iedereen vraagt zich nu af hoe de sportschool gaat functioneren na de Corona crisis. Is de 1,5 meter regel wel mogelijk om toe te passen?

De eerste vraag die gesteld word is bij de sporten waarbij men in direct contact komt met elkaar. Sporten als judo, worstelen, BJJ, MMA en de vele andere. Wat kan er gedaan worden om toch te trainen?

De allereerste suggestie is dat een ieder die naar de gym komt een test moet hebben gehad en waarbij de uitslag zodanig is dat er geen besmettingen gevaar is. Een “Corona vrij verklaring” om het maar een naam te geven. Toch gaat dit tegen de 1,5 meter instructie in en dat wrikt.

Trainen met dummy's

Een ander voorbeeld is het trainen met dummy’s. Deze vorm van trainen kent veel beperkingen en zal daarom na enige tijd gaan vervelen. Ook is deze vorm van trainen niet effectief voor toekomstige wedstrijden.

Ja, dat is weer een ander punt. Wanneer zullen er weer wedstrijden worden toegestaan en onder welke voorwaarden? Feit is dat bij deze vorm van contact sporten de mensen geen maskertjes kunnen dragen om vele redenen.

Weerstand

Een mogelijkheid is de rashguard te voorzien van een gehele bovenkant waarbij alleen de ogen vrij blijven. Door het materiaal van de rashguard aan te passen is het mogelijk een heel strak sluitend geheel te maken dat niet gemakkelijk afzakt of verwijderd kan worden. Het is dat wel van belang dat het materiaal ademend is.

Een alternatieve training is met elastieken zoals bijvoorbeeld de dynabanden. Bij deze oefeningen nemen de beide partners de banden vast en doen de diverse worpen met de elastieken als weerstand en de tegenwerking van de partner als onverwacht object.

Belangrijk

Een ander onderwerp in deze discussie is de luchtstroom. Het blijkt dat sterke luchtstromen het virus en het stationaire vocht direct in beweging brengt en afvoert. Goede ventilatie zal een belangrijk punt worden voor alle sportzalen.

Voor het boksen en aanverwante sporten als kick/thai boxing is zweet ook een feit. Iedereen zal bij een goede training zweten. Dit vocht spettert rond en zal op de grond komen. Bij de grond oefeningen komt iedereen er weer in contact mee. Dit heeft in het verleden zelden tot een probleem geleid maar nu is er die regelgeving.

Ook bij deze sporten is de bokszak training een alternatief, maar ook hier slaat de verveling snel toe. Regelmatige zaktraining is leuk wanneer het word afgelost met partner training en sparren. Ook hier zou de aangepaste rashguard een optie zijn om rondspattend zweet te beperken, de in en uitademende lucht te filteren en de ventilatie speelt ook een part.

Functioneel

Padtraining levert wel degelijk een mogelijkheid om op zekere afstand te blijven en verminderde overdracht te garanderen zeker wanneer het gaat om de grote trapkussens, de speedpaddels en stick training. Met deze materialen kan en veel worden gevarieerd en blijft het functioneel.

Een nieuw onderdeel dat kan worden toegevoegd aan de trainingen bij kleine groepen is de heavy ball training waarbij je de partner een verzwaarde bal (bijvoorbeeld een medicine bal) toewerpt en deze dan moet terug slaan of trappen. De ballen zullen wel door de zaal vliegen waardoor er ook een reactie spel ontstaat.

Dit is een nieuwe vorm van trainen. Deze trainingsvorm kan, aangepast, ook voor de directe contact sporten worden gebruikt. Zo zijn er nog tal van andere “nieuwe” vormen van training te bedenken om de 1,5 meter periode te overbruggen maar het zal zowel creativiteit en innovatie eisen van een ieder die in de sport bezig is.

Innovaties

We moeten werken aan verrijking van al onze mogelijkheden en de volgers zullen moeten wachten tot de innovators iets hebben gevonden.

Het lijkt mij tijd om een innovatie platform te starten met mensen die zowel de ervaring, kennis als creativiteit hebben het 1,5 meter probleem op te lossen. Zelf denk ik dat de innovaties zodanig moeten zijn dat we ook na het verdwijnen van de regels alle nieuwe zaken moeten kunnen blijven gebruiken.

Vraag is wie durft met mij de uitdaging aan om zo’n platform op te starten? Durf jij je in te zetten voor een verandering die de hele gevechtsport wereld zal veranderen? Graag hoor ik wie het durft.

Column bijdrage: Arnaud van der Veere

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws