Commentaar op rapport jeugd contact Vechtsportautoriteit - Vechtsport Info
Home / Columns / Commentaar op rapport jeugd contact Vechtsportautoriteit

Commentaar op rapport jeugd contact Vechtsportautoriteit

Jeugd boksen weer op de kaart

Opvallend is het ontbreken van cijfermateriaal van de schrijvers zelf. In referentie rapporten is dit wel aanwezig maar ook hier blijkt de doelgroep populatie slechts schaars vertegenwoordigd.

Het rapport bevat veel aannames en heeft helaas een belangrijk deel van de bewijsvoering die bijvoorbeeld in Thailand (Muay Thai is daar op grond van onderzoek verboden op de basisscholen) en Rusland (Sambo is daar alleen nog in aangepaste vorm voor kinderen) over het hoofd gezien.

Deze onderzoeken bevatten wel directe doelgroep informatie. Op pagina 15 van het onderzoek geven de schrijvers duidelijk aan dat er nog niet voldoende onderzoek is gedaan maar er worden wel adviezen en conclusies uit het geheel getrokken.

Niet gebruiken

De onderzoeken vanuit het American Football kunnen eigenlijk niet gebruikt worden voor de vechtsport omdat er sprake is van een head on collision sport waarbij de persoon het hoofd als een soort stormram richting tegenstander brengt en er voluit op in rent zonder enige dekking.

In de gevechtssport wordt er allereerst getraind om het hooft te dekken voor er naar het hoofd gestoten of getrapt wordt. Het gehele rapport en de VA staan allen in het kader van de verbodsbeperking en geven geen duidelijke of goede adviezen om de jeugd wel goed, verstandig en veilig te trainen.

Gemis

Feitelijk is het grootste gemis de kennis over deze onderwerpen bij de meeste trainers en begeleiders. Over welke positieve adviezen heb ik het;
• Voer een graduatie systeem in zoals in de traditionele sporten waarbij er sprake is van een stimulerend bindend systeem en een graduele ontwikkeling van kennis en kunde
• Voer een techniek training in waarbij de jeugd een aantal onderdelen te verwerken krijgen die wel een cognitief bevorderend effect hebben.

Zoals; of Linker en rechts voorstaande variaties, dus afwisseling van standbeen.
o Kata combinatie vormen voor het individu o Kata trainingsvormen voor de paar waarbij er series stoten/trappen en andere technieken in een logische volgorde geoefend worden
o Technische en conditionele bokszak trainingen
o Het leren gebruiken en werken met overig training materiaal zoals de trapkussens, focus mitts, speedbal en andere producten.

Ouders en kinderen

Ouder/kind trainingen waarbij er ook op het gedrag van de ouder wordt gelet
• Beperk het aantal wedstrijden dat in een jaar mag worden gevochten en een duidelijke registratie ervan, ook van school en demonstratie partijen
• Conditie games en circuit trainingen
• Sociale normen en waarde trainingen waarbij de trainer/coach/eigenaar een duidelijke filosofie over geweld en het gebruik van vechtsport ten toon spreidt.

Ontwikkeling

Deze filosofie staat los van geloof of cultuur en zou moeten worden aangereikt door het overkoepelend orgaan. Trainers/coaches/eigenaren zouden ervan doordrongen moeten worden dat elk kind een toekomst investering is die niet geschikt is voor de kortetermijnvisie van een snel succes bij wedstrijden maar, net als bijvoorbeeld bij het voetbal, een stapsgewijze ontwikkeling.

Vooral de kortetermijnvisie is economisch niet verantwoord voor elke zichzelf respecterende sportschool. Een kind is bij de juiste aanpak klaar om blijvend lid te worden van een sportschool/vereniging en door het te binden met een gestructureerde lange termijn opleiding zijn er langlopende inkomsten, een groeiende loyaliteit en binding met de school en ook een veel groter kader van goede sporters op de lange duur.

Arnaud van der Veere

Bekijk ook

Topkickbokser Donovan Wisse over GLORY: ‘Communicatie kan beter’

Donovan Wisse is met recht een van de meest getalenteerde vechters bij GLORY Kickboxing. De ...

POLITIE: 40 man publiek bij illegale MMA-wedstrijd, vechter zwaar gewond

Een belletje om een ambulance lijkt een illegaal MMA-evenement te hebben verraden vanavond in Lünenburg, ...

NEP: UFC-kampioen Sterling te kakken gezet door collega vechters

UFC-kampioen Sterling uitgespuugd door collega vechters