Home / Columns / Column: Samenwerken in de vechtsport wereld, een utopie of kan het echt?

Column: Samenwerken in de vechtsport wereld, een utopie of kan het echt?

Vechtsport bruist in Nederland en dat is te wijten aan de positieve inzet van een groot aantal partijen. Overal zie je samenwerkingsverbanden ontstaan zoals bij het kickboksen, een positieve trend die goed is voor de vechtsport algemeen. Maar niet overal is het hosanna.

Steeds meer zoeken diverse vechtsport organisaties elkaar op en gaan samen werken, dit creëert interessante events en voor de vechters vaak een extra uitdaging. Laten wij als voorbeeld Melvin Manhoef’s World Fighting League (WFL) nemen, deze expandeert en zet een groot aantal events neer.

Gisteren werd bekend dat de WFL een samenwerking aan gaat met Fight Time een event wat elk jaar georganiseerd wordt. Maar ook werkt WFL al samen met andere organisaties zoals Road To Victory wat een aantal interessante partijen oplevert. Een goede zaak en zeker positief voor de sport.

Bedreigingen

Maar helaas gebeuren er ook andere zaken die minder plezierig zijn. Zo hebben wij afgelopen weken te maken met gemeentes die vechtsport gala’s verbieden of afgelasten, vaak na slechts één telefoontje van iemand die zaken beweert zoals witwas en criminele praktijken. Of probeert men via Facebook bepaalde organisaties in een kwaad daglicht te zetten door te beweren dat uitslagen niet kloppen van wedstrijden.

Jaloezie en misgunnen is wat er helaas nog binnen de vechtsportwereld in Nederland veelvuldig voorkomt, op alle vlakken, van organisaties tot online initiatieven die zeggen de vechtsport een warm hart toe te dragen. Maar samenwerken ho maar, nee eerder tegenwerken om er zelf beter uit te komen, hoe dom kan men zijn.

Dom volk

Heeft men niet door dat iemand valselijk beschuldigen van witwassen en een gala daardoor niet door mag gaan gevolgen kan hebben voor iedereen, inclusief voor diegene die dacht slim te zijn en zo zijn concurrenten uit te schakelen.

Er wordt al jaren gesproken over een overkoepelde vechtsport bond om gezichten dezelfde kant op te krijgen. Maar ook dat lijkt een kansloze missie, en de Vechtsport Autoriteit dan? Die proberen het maar krijgen een stroom van kritiek te verwerken. Het is ook nooit goed in Nederland.

Er lijkt nog een lange weg te gaan, en de vraag is of men alle ogen dezelfde kant op krijgt. Sport hoort te verenigen en niet te verdelen, hopelijk wordt men wakker en ziet men ooit het belang in van samenwerken of elkaar helpen.

Bekijk ook

Boksbond AIBA sluit antidoping akkoord met het International Testing Agency

Doping en vechtsport: effectief of niet?

Hoe effectief is doping voor de vechtsporter? Is er onderzoek gedaan? Wat blijkt er zijn ...

Video: Rematch tussen Isamel Lazaar en Luis Tavares beloofd vuurwerk

Gerechtigheid voor Ismael Lazaar (column)

Het laat mij niet los, de recent opgedoken doping overtredingen bij GLORY. Wat begon met ...

Column: kickboks legende Badr Hari krijgt men toch niet klein

Foto: Instagram Hij is veelbesproken, mysterieus en zijn fans kunnen niet wachten hem weer in ...