Column: regels van de Vechtsportautoriteit, begrijpt u het nog? - Vechtsport Info
Home / Columns / Column: regels van de Vechtsportautoriteit, begrijpt u het nog?

Column: regels van de Vechtsportautoriteit, begrijpt u het nog?

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Met enige verbazing hoorde ik vandaag een aantal verhalen aan van mensen met een enorme ervaring die onzeker waren over hun functioneren en de toekomst. De aanleiding is de maatregelen die de Vechtsportautoriteit (VA) heeft afgekondigd en die door diverse bonden word gevolgd.

Naar aanleiding ben ik even de Jurisprudentie (kijk zelf ook even op; https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken-en-nieuws/Uitspraken ) en gezocht naar uitspaken over kinderen die door een ongeluk, mishandeling of medisch probleem in een sportschool waren omgekomen, zwaar gewond raakten of hiervan schade hadden ondervonden.

Maar er komt bij mij niets uit. Misschien dat anderen, die wel tot 1920 terug kunnen gaan, iets kunnen vinden? Dan hoor ik het graag. Wel kwamen er gevallen van pedofilie uit. Maar daar gaat de VA niet over of toch wel?

Oneerlijke strijd

De bescherming van het kind, zoals geregeld in het BW (burgerlijk wetboek) is duidelijk. Bij de diverse uitleg van de boeken komt het volgende naar voren. Een kind mag niet aan onredelijke gevaren worden blootgesteld, er mag geen uitlokking zijn (dus het ophitsen van het ene kind tegen het andere), geen ongelijke strijd worden gevoerd (kind tegen volwassene) of dat er sprake is van volstrekte onkunde van de leiding gevende. Maar ook dit is meer advies dan vastgelegd in wetgeving of order.

Dan maar naar de medische onderzoeken. Zijn er gefundeerde en met bewijzen onderbouwde onderzoeken naar kinderen en jeugdigen gedaan in relatie tot vechtsport en blessure en meer specifiek naar hersenletsel? Ook hier is niets te vinden. Geef mij een correctie als jij ze wel kan vinden. Let wel op dat het erkende feitelijke onderzoeken zijn op fysieke korte en lange termijn gronden.

Waar ligt de waarheid?

Maar als dit allemaal zo is waar zijn de nieuwe regels op gebaseerd? Heeft de VA onderzoeken laten verrichten die geheim zijn? Of gaat het hier om een vorm van massa psychologie? Het lijkt erop dat alles gebaseerd is op volg en doen volgen, het is massa psychologie in de meest toegepaste vorm. Exact in de vorm zoals geloofsgemeenschappen, politieke organisaties en bepaalde doelgroepen gebruiken om mensen te “overtuigen” van hun gelijk. Het gelijk dat op niets gebaseerd is en ook geen legaliteit heeft.

Het verbod op om kinderen elkaar op het hoofd te laten staan is absoluut nergens op gebaseerd. Indien dit wel zo was hadden de voetballers allang moeten stoppen met koppen van de bal, is volleybal verboden omdat de deelnemers met een klap op de grond terecht komen dat direct naar de hersenen doorslaat en zo kan ik nog meerdere vormen noemen waarbij de hersenen op niets ontziende manier door elkaar worden geschut.

Gebaseerd op wat?

Kijk eens in de sportschool rond naar kinderen die door de klappen op het hoofd de weg zijn kwijtgeraakt. Hoeveel ken jij er? Graag onder dit stuk vermelden, dit zijn dan feiten die nog niet bekend zijn. Op hoeveel gala’s ben jij geweest waar de vlam in de pan sloeg? Vergelijk dit met het aantal gala’s waar dat niet gebeurde. Rechtvaardigt het huidig “beleid” de beperkingen?

Waarom komt iedereen in verzet wanneer er sprake is van discriminatie maar niet wanneer jouw gehele sport word begrenst door mensen die zich superieur voelen? Waar is de onvrede over onredelijke eisen? Maar wees daarbij ook reëel, een digitaal vechtsportpaspoort is wel een goed idee en zou zeker moeten worden ingevoerd. Keur niet alles af, maar word meer kritisch en volg niet de weg van een ander zonder zelf de feiten op een rij te hebben.

Arnaud van der Veere

Over de auteur van deze column: Arnaud van der Veere is onder andere professor aan de Zhejiang University of Science and Technology – ZUST, Hangzhou, China.

Bekijk ook

Bekende kickboksers bij demonstratie in Den Haag, open de sportscholen

De vechtsportbranche gaat aankomende donderdag demonstreren in Den Haag. Naast sportscholen zullen er grote namen ...

Topkickbokser Donovan Wisse over GLORY: ‘Communicatie kan beter’

Donovan Wisse is met recht een van de meest getalenteerde vechters bij GLORY Kickboxing. De ...

POLITIE: 40 man publiek bij illegale MMA-wedstrijd, vechter zwaar gewond

Een belletje om een ambulance lijkt een illegaal MMA-evenement te hebben verraden vanavond in Lünenburg, ...