Column: 'Coaching lijkt makkelijker dan het in de praktijk is' Columns
Columns

Column: 'Coaching lijkt makkelijker dan het in de praktijk is'

Column: 'Coaching lijkt makkelijker dan het in de praktijk is'
Column: 'Coaching lijkt makkelijker dan het in de praktijk is'

Bijdrage door: Arnaud van der Veere/Force one

Alweer is een prachtig gala voorbij. In Den Haag was er ook een. Al de tiende editie over de jaren. Elke keer weer stampvol en met een grote variatie aan scholen en deelnemers.

Organisator Satich Jamai probeert ze overal vandaan te krijgen. Uit heel Europa zien je vechters en scholen. Deze verzameling geeft ook meer inzicht in de manier van coachen.

Wat opvalt is de negatieve coaching. Mensen die vanuit de zijlijn ofwel beledigingen dan wel niets zeggende aanwijzingen geven. Zoals ik al in vele artikelen aangaf is dit een slechte manier van begeleiden. Dus vond ik het tijd om te kijken naar wat nu de werkelijke directe effecten zijn van een negatieve coaching. Om dit te “meten” had ik een aantal mensen gevraagd hierop te letten.

Programeren

Om te meten moet je handvatten hebben. Deze volden we in het zogenaamde NLP (neuro linguïstisch programmeren). Dit is een hele studie maar daarover meer voor geïnteresseerden. Een van de punten van NLP is dat mensen direct reageren op specifieke woorden. Vooral negatieve woorden hebben een onderbewuste aantrekkingskracht. De woorden sorteren een direct effect op een persoon als ze vaak worden gebruikt op of door die persoon. Er is sprake van een “programmering” van gebruik en effect.

Uit het enorme aanbod van gebruikte woorden wil ik er een aantal als voorbeeld geven. Een van de coaches riep continue “niet wachten” naar zijn pupil wat als direct effect had dat de jongen vertraagde en juist wel wachtte. Hij liet exact het tegenovergestelde gedrag zien van wat de coach bedoelde. Wee een andere coach schold de leerling uit voor “lui, stom en meer” waarop de jongen zich ook direct zo ging gedragen. Ook hij verloor de partij.

Kick boxing of MMA

Het is vooral het gebruik van negatieve woorden die tot dit effect leid. De leerling reageert uit het onderbewuste op een geprogrammeerde instructie. Dit heeft vooral gevolgen op momenten dat iemand in totaal stress situaties, je mag een kick boxing of MMA partij gerust top stress situatie noemen, moet reageren op een stressor (= tegenstander). Hierbij zijn het vooral de geprogrammeerde instructies die aanslaan en tot uitvoering leiden. Top coaches weten dit en programmeren hun pupillen daarop.

Programmeren gaat niet zomaar. Dat neemt tijd in beslag en vooral veel overleg en studie. De coach moet het taalgebruik van de student begrijpen en hierop inspelen. Dit is anders voor elke leerling. Het gaat hierbij niet om welke taal gebruikt word maar hoe die gebruikt word. Zijn er veel stopwoorden, herhaald iemand veel, zijn er “trigger” woorden waarop iemand snel reageert, denkt iemand na voor die iets zegt of praat hij spontaan. Zo zijn er veel zaken die overwogen moeten worden. Het heeft voor elke coach pas zin om op specifieke gevallen in te gaan als ze hebben bewezen zelf ook te willen investeren in een carrière.

Emotie

Maar in tussentijd kan de coach zelf oefenen op leerlingen met positief coaching. Een goed coach beperkt zich tot duidelijke instructies. Geprogrammeerde instructies. Je verteld wat de volgende stappen zijn. Hierbij duidelijk aangeven wat er wel gedaan moet worden. Vermijd elke emotionele uitval of negatieve bewoording. Probeer koel en beredenerend te zijn. Laat je niet in het gevecht trekken en emotioneel betrokken worden. Blijf op de student inpraten maar praat niet teveel. Blijf bij de geprogrammeerde instructies vooral bij beginnende vechters.

Aan de ring merk je een groot verschil tussen MMA coaches en vechters en de mensen die zich vooral op het Kick/Thai/K1 boksen richten. De rustige instructies van de MMA coaches steekt scherp af bij de, soms nogal domme, instructies van deze coaches. Een veel gehoorde, en zo ongelooflijke nutteloze opmerking, is “hij is moe” of iets van die strekking. Stop daarmee. Als de persoon moe was had hij of zij in bed gelegen. Iemand staat daar in de ring en is natuurlijk moe van het vechten maar wat heb je eraan als het jou tegenstander is? Er moet een klus geklaard worden, werk daaraan.

Vertrouwen

Goede instructies die een herhaling zijn van trainingsprogrammering, bijvoorbeeld links/rechts/lowkick of jap/jap/trap, hebben effect en zorgen ervoor dat betreffende leerling uit het onbewuste kracht put om deze handelingen uit te voeren. De beste coaches kunne op sommige momenten de pupil op afstand “bedienen”. Hiervoor is een bijna blind vertrouwen nodig van de student in de coach. Maar ja, dat komt niet een, twee, drie aanwaaien, daarvoor zal de student wel lang bij betreffende coach moeten blijven. Vertrouwen komt langzaam en verdwijnt snel.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws