Home / Columns / Column: Afzeggen vechtsport wedstrijden bestraffen met boetes

Column: Afzeggen vechtsport wedstrijden bestraffen met boetes

Gemeentes terughoudendheid omtrent vergunningen voor vechtsport evenementen

De roep om het afzeggen van een vechtsport wedstrijd te beboeten lijkt toe te nemen. Het irritatie punt lijkt bereikt bij een groot aantal betrokkenen.

Het lijkt wel het wilde westen, geen respect en afspraken worden niet nagekomen of gerespecteerd. Niet alleen voor de vechters is het een bron van frustratie als een wedstrijd wordt afgezegd, maar meerdere personen zijn vaak de dupe.

Zo viel mijn oog op een Facebook post over een bokser die in de kou werd gezet. Zijn partij werd afgezegd omdat de tegenstander liever een MMA-partij wilde draaien.

Slap excuus om af te zeggen

“Perry zou 17 februari vechten in een profbokspartij in Slovenië tegen thuisvechter Haris Acsalic, gisteren vernam ik dat Haris liever toch een MMA partij wil vechten en niet een profbokspartij tegen Perry, ” aldus de post op Facebook.

Echter is dit niet het enige voorbeeld, het komt steeds vaker voor dat er afgezegd wordt. De roep om een boete systeem wordt dan ook sterker. Maar hoe leg je een boete op en gaat me deze handhaven. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Maatstaven

Wellicht dat een soort van borg systeem zou kunnen werken. Beide partijen leggen vooraf een vastgesteld bedrag in, als dan een van de vechters afzegt dan krijgt degene die wel wil vechten de borg van de andere partij toebedeeld.

Mooi ook een dergelijk systeem is niet zomaar in elkaar gezet, want welke maatstaven gaat men toepassen? Valt een ziekte of blessure hier ook onder?

Vastleggen

Of moet men gewoon alles op papier zetten en niet op iemands woord vertrouwen, dit lijkt het meest logische. Maar ook dan kunnen afspreken gebroken worden maar staan zaken wel op papier en kan me stappen ondernemen.

Het blijft een complex vraagstuk, of ligt er hier een stukje verantwoordelijkheid voor de Nederlandse Vechtsport Autoriteit? Echter kan deze niet grensoverschrijdend werken en zou het alleen voor Nederland gelden. Als er al iets gedaan kan worden.

Wat is volgens u de oplossing?

Bekijk ook

Comité Behoud Martiaal Erfgoed zoekt nieuw team

CBME-voorzitter Patrick Baas maakte in 2016 al bekend te stoppen met zijn voorzitterschap. Dit in ...

Jeugd boksen weer op de kaart

Falend beleid: maatregel Vechtsportautoriteit mist doel?

Met de komst van de Vechtsportautoriteit kwamen regels. Zoals geen contact meer naar het hoofd ...

Nieuw onderzoek: MMA vechters spelen met hun leven door extreem afvallen

Sportdiëten onzin: ‘Voedingsdeskundigen maken korte metten’

Voedingsdeskundigen ontkrachten de meeste swlchte bullshit adviezen over gewichtsverlies die ze ooit hebben gehoord. Als ...

REGIO NIEUWS UITGELICHT