Bokslegende Barry McGuigan denkt nog elke dag aan de bokser die hij doodsloeg! Columns
Columns

Bokslegende Barry McGuigan denkt nog elke dag aan de bokser die hij doodsloeg!

Bokslegende Barry McGuigan denkt nog elke dag aan de bokser die hij doodsloeg!

Barry McGuigan onthult dat hij nog elke dag achtervolgd wordt door de gedachte aan de bokser die hij in een partij doodde!

De dappere Nigeriaanse Jonge vechter Ali was fataal gewond toen hij langzaam reageerde op een Clones Cyclone punch in de zesde ronde van hun partij 35 jaar geleden. En elke dag nog denkt McGuigan aan hem en maakt hij zich zorgen over diens vrouw en kinderen.

Het was bedoeld als een knock-out stoot, geen moordaanslag. Terwijl zijn tegenstander in de zesde ronde uitgeput raakte, koos Barry McGuigan zijn plek en gaf hem een hamerslag met zijn rechterhand. De Nigeriaanse vechter Young Ali was te traag om te reageren en de stoot kwam door zijn verdediging heen en raakte hem vol in het gezicht. Ali stortte ineen en viel op het canvas van de ring. En stond niet meer op!

Zelfs nu, 35 jaar na dato van die partij in Londen's Grosvenor House hotel in Mayfair op 14 juni 1982, volgt de herinnering nog steeds de voormalige wereldkampioen Barry als een schaduw. Zijn rechtervuist volgt instinctief het traject van die laatste stoot, zoals hij het beschrijft, in de palm van zijn linkerhand slaand.

Geen normale knockdown

'Ik sloeg hem op de neus,' zegt Barry, die bekend staat als The Clones Cyclone. 'Zijn ogen rolde in het rond. Het was een spannend moment. Ik wist dat hij niet mer zou opstaan". Die hartverscheurende woorden kwamen terwijl hij tegen de schrijver Elliot Worsell praat, die boksers interviewde die door ringtragedies werden geraakt, voor zijn boek Dog Rounds: Death and Life in the Boxing Ring.

Barry vervolgt: "Het was niet een normale knockdown. De manier waarop hij reageerde was niet goed. Hij lag op zijn gezicht. Maar toen stond hij helemaal niet op. Hij heeft het bewustzijn nooit herwonnen. Paniek volgde. Een gevouwen tafellaken werd een voorlopige brancard, die Ali uit de ring droeg.

Kostbare seconden gleden weg terwijl men wachtte op een ambulance om de bewusteloze vechter naar het ziekenhuis te brengen, waar de chirurgen de kap van zijn schedel verwijderde om de zwelling op zijn hersenen te verlichten.

Een maand later werd Ali terug gevlogen naar Nigeria aan een levensondersteunende machine.

Barry, een medaillewinnaar van de Gemenebestspelen, streed om een ​​leven van armoede te ontsnappen in de Ierse grensstad Clones, realiseerde hoe gelijk hij en zijn tegenstander waren. Ali zijn echte naam Asymin Mustapha was pas 21 en bokste, om zijn zwangere vrouw te ondersteunen. Maar terwijl Barry en vrouw Sandra naar de komst van zoon Blain uit konden kijken, zou Ali nooit zijn ongeboren kind ontmoeten.

Barry veegt een traan weg als hij zegt: 'Ik dacht,' wil ik hier echt mee bezig zijn? 'Ik wilde nooit zo iemand pijn doen. Ik dacht niet dat ik voor de sport uitverkoren was. Maar ik was niet gekwalificeerd voor iets anders. Er zijn ongeveer 500 boksers in de ring gestorven sinds de Marquess of Queensbury Rules in 1884 werd geïntroduceerd.

Sommigen vechters stoppen, geconfronteerd met hun eigen dood of worden door schuld gevoelens getergd. Anderen zijn verward door hun herinneringen en kunnen hun beste vorm niet herontdekken, hun carrière vernietigd zien. Barry, nu 56, is een van de weinigen die zich kon herstellen, en die nieuwe hoogten wist te bereiken als bokser.

'Ik denk nog steeds aan Young Ali elke dag, en benieuwd naar zijn vrouw en kind. 'Ik denk aan hoe dingen anders hadden kunnen zijn. En ik bid nog steeds voor hem zo vaak als ik kan".

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws