Blitzkrieg ONE Championship zet concurrenten op 'scherp' - Vechtsport Info
Home / Columns / Blitzkrieg ONE Championship zet concurrenten op ‘scherp’

Blitzkrieg ONE Championship zet concurrenten op ‘scherp’

Blitzkrieg: Zal ONE Championship de concurrentie verslaan?

Alle vechtsport ogen zijn gericht op Azie en dan met name op ONE Championship. De snelst groeiende vechtsport organisatie ter wereld lijkt het offensief te hebben ingezet.

Wellicht klinkt de term ‘Blitzkrieg’ iets beladen maar de snelle groei van ONE Championship is haast niet anders te duiden. De organisatie met aan het hoofd de gepassioneerde Chatri Sityodtong, lijkt niet te stoppen. De strategie lijkt duidelijk de aloude normen van vechtsporten combineren met de huidige vechtmarkt.

In 2017 vertelde Sityodtong dat hij geloofde dat ONE Championship minstens 5 tot 10 groter is dan het in Amerika gevestigde UFC (in Azië), vanwege de populariteit onder de fans op het continent. Dat is in 2019 achterhaald en is ONE onbetwist groter dan de UFC in de landen waar men de events houdt.

Van oud naar nieuw en vice versa

Sityodtong speelt met ONE handig in op de huidige markt, haalt veteranen binnen van andere grote organisaties zoals UFC, GLORY en Bellator, maar heeft ook oog voor lokaal opkomend talent. Wat betreft het binnenhalen van veteranen wordt er nogal sceptisch gereageerd uit de markt, maar is dat juist niet waar ONE de punten mee scoort?

LEES OOK: ONE rematch tussen Andy Souwer en Yodsanklai Fairtex

Het slimme beleid van Sityodtong aangaande het combineren van oudgedienden in een mix van diverse vechtsporten lijkt de gouden formule. Oud zeer wordt uitgevochten in rematches van soms wel 10 jaar of langer. Zo leert de nieuwe vechtport fan de oud vechters kennen, maar ook de achterliggende geschiedenis en een glimp naar de organisaties van weleer, zoals de K-1 in Japan.

Slapende concurrentie

De concurrenten van ONE zijn divers, van de grote eerder benoemde organisaties tot lokale events. De opkomende vechters zijn voor ONE van toegevoegde waarde, deze vechten veelal op kleine events. Toch lijken de concurrenten van ONE (nog) niet wakker te liggen van de snelle opmars, althans dat meldt men graag in de media. In de praktijk ligt dit anders en gaan geruchten dat men wel degelijk beducht is voor Sityodtong en zijn ONE.

ONE speelt het slim, haalt wereldwijd vechters binnen, maakt deze bekend onder een groot publiek, alle wedstrijden zijn gratis te bekijken via App of Youtube livestream wat wil een fan nog meer. ONE weet het wel, letterlijk op de stoep staan bij fans over de hele wereld. De eerste stappen zijn gezet, Amerika eerst werd veronderstelt. Maar geruchten gaan dat Italië de eerste ONE Europe zal hosten, ook Nederland wordt genoemd en nog wel dit jaar.

ONE naar Nederland

Mochten de geruchten waar zijn en maakt ONE de snelle stap naar het westen, dan gaan de concurrenten het ongetwijfeld zwaar krijgen. Als wij kijken naar Nederland dan is GLORY Kickboxing veruit de grote nummer 1 qua bereik. Dan is er nog de WFL en Enfusion, waarvan de laatste zelf steeds meer uitwaaiert naar het buitenland met haar events, een slimme zet.

Maar zullen GLORY en de overige partijen een komst van ONE overleven? Waarom niet concurrentie brengt vaak meer kansen, maar kan ook betekenen dat men gedwongen moet gaan samenwerken om te overleven. De toekomst zal het leren, een ding is zeker, de vechtsport zit in de lift en neemt een steeds prominentere rol in tussen alle andere mainstream sporten, mede dankzij ONE en de overige partijen.

Foto artikel: ONE Championship

Bekijk ook

Hey Swa: Najib Amhali daagt Jandino uit voor een gevecht in de ring

Najib Amhali lijkt collega komiek Jandino Asporaat uitgedaagd te hebben voor een gevecht. In een ...

Vechter wil niet knokken, doofblinde scheids luistert niet

#furyfc44 Horrible refereeing in Texas at Fury FC.1. The fighter complains that his leg is ...

Bekende kickboksers bij demonstratie in Den Haag, open de sportscholen

De vechtsportbranche gaat aankomende donderdag demonstreren in Den Haag. Naast sportscholen zullen er grote namen ...