Video: Blinde MMA vechter knokt zich een weg terug naar de top Columns
Columns

Video: Blinde MMA vechter knokt zich een weg terug naar de top

Video: Blinde MMA vechter knokt zich een weg terug naar de top
Video: Blinde MMA vechter knokt zich een weg terug naar de top

Toen de eerste zwarte MMA-kampioen van Zuid-Afrika, Ronald Dlamini, door meningitis in een coma van 10 dagen terecht kwam, werd hij wakker om te ontdekken dat hij blind was. Maar zijn leven in de ring was nog niet voorbij. Het gevecht was net begonnen.

Met een lengte van 78kg en 1,76m heeft Ronald Dlamini het brede, gespierde silhouet van een atleet. Duidelijke tekenen van een ruw verleden kunnen worden afgeleid uit zijn misvormde oren (de bekende bloemkool oren). Zijn professionele MMA-record tot 2012, het jaar waarin hij voor het laatst professioneel vocht, is een indrukwekkende 27-4 (twee nederlagen door KO, de andere twee door eerdere blessures).

Hoewel het verlies van gezichtsvermogen sommige vechters zou kunnen afschrikken, bleef Dlamini gemotiveerd om de beste van het beste te zijn. Alle andere zintuigen worden versterkt: ik ruik beter, ik hoor beter. Alleen al door je aan te raken, ken ik je lichaamsgewicht. Als ik spar, luister ik naar de ademhaling. Ik luister naar de voetstappen. Ik zal toeslaan waar je het meest kwetsbaar bent

Straat vechter

Hij leerde dat het belangrijkste was om te onthouden in een gevecht, door te gaan en niet op te geven. "Ik kwam uit een arm gezin en was erg stil en verlegen. Ik had een heel groot hoofd en de pestkoppen plaagden me er altijd mee. Elke dag na school moest ik me een weg naar huis vechten. "

Zijn officiële vechtcarrière begon toen hij op 11-jarige leeftijd het huis van zijn grootmoeder verliet om bij zijn ouders en 14-jarige broer in Mandeni in Sundumbili te gaan wonen. Zijn broer trainde in Kyokushin karate, een brutale, volledig contact vorm van de sport. Thuis verveeld, kondigde Dlamini aan dat hij ook mee zou gaan naar de dojo. Daar werd zijn belangstelling ontvangen met geamuseerde scepsis, en hoewel hij geen kennis had van de sport, moest hij strijden tegen een van de beste vechters van de club.

Ziekte

In een aantal jaren ging hij snel vooruit, na een aantal succesvolle overwinningen in professionele MMA partijen, begonnen willekeurige hoofdpijnen de kopt op te steken, een erg pijnlijke zaak

Er werd ontdekt dat Dlamini meningitis had. Hoewel de dokter tegen Dlamini zei dat het kon worden genezen, via een injectie die een verpleegster hem had gegeven ging het mis. 'Ze deed vijf stappen terug en ik verloor mijn gezichtsvermogen', zegt hij, zijn woorden wegen zwaar als hij zich de schok herinnert en verwarring van in de duisternis te zijn ondergedompeld. "Ik zat 10 dagen in coma. Toen ik wakker werd, voelde ik me boos. Ik probeerde iedereen te slaan, ik dacht dat ik in de ring was. "

Doorzetter

Maar in plaats van opgeven, besloot Dlamini om te vechten. Hij ging naar zijn ouderlijk huis, waar zijn zus en ouders hem zouden baden en zijn maaltijden zouden bereiden. Langzaam aan, naarmate de maanden verstreken, leerde hij opnieuw te functioneren. Toen zijn kracht terugkeerde, begon Ronald koppig hulp te weigeren terwijl hij door het huis liep. Hij wist dat als hij een fractie van zijn vroegere kracht zou herwinnen, hij opnieuw zou moeten leren hoe hij zijn lichaam moest beheersen.

Ronald Dlamini had een nieuwe uitdaging gekregen en hij stond erop met dezelfde kracht die hem de overwinning had gebracht in de ring. "Mijn gedachten begonnen terug te komen. Ik wist het, blind of niet, ik moest daar weg en een verschil maken, "zegt hij. Hij wilde trainen om terug de ring in te gaan. "Door je zicht te verliezen, verneder je je geest en demoraliseer je. Leven is lijden, maar je moet betekenis vinden binnen dat lijden. Ik voelde dat ik dit kruis kreeg omdat ik het kon dragen. "

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws