Home / Columns / Bibob: waarom kickboksen wel en voetbal niet? (column)

Bibob: waarom kickboksen wel en voetbal niet? (column)

De Wet Bibob staat voor de ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’.

Bibob is nog niet zolang geleden ingevoerd binnen de vechtsportwereld, althans voor het kickboksen en dan met name voor de vechtsportgala’s. Het fenomeen ‘VIP tafels”, zouden veelal criminelen en zwart geld aantrekken. Het risico op geweld buiten de ring zou te groot zijn en mocht er niet langer alcohol geschonken worden.

Gemeenten controleren organisatoren op een criminele achtergrond. In 2010 is de weg naar de Bibob ingezet door de toenmalige Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en de inmiddels overleden voormalige burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Het ene verbod na het andere

Inmiddels worden ook zogenaamde thuis gala’s onderworpen aan een toetsing. Deze gala’s worden in eigen sportscholen gehouden. Ook hier geld geen toestemming via een toetsing, dan geen gala. Met de Bibob inmiddels actief komen er vragen waarom bijvoorbeeld voetbal, karate en Judo toernooien gespaard blijven van een Bibob toetsing.

Hoe vaak gebeurt het niet dat bij een voetbal toernooi wat in feite ook een soort gala is, vechtpartijen buiten het veld plaatsvinden. Om naar niet te spreken over het feit dat er dat er vrijuit alcohol geschonken wordt, wat risico verhogend kan werken. Bij het kickboksen wordt de broekriem nog strakker aangetrokken.

Deur op slot

Vooral in de gemeente Den Haag gaat de deur nog minder op een kier, worden kickboks gala’s op gelijke voet gesteld als een shisha lounge. De aanleiding is dat er een aantal incidenten zijn geweest waardoor gala’s werden verboden. Leidt Bibob niet tot de teloorgang van het kickboksen en moet deze ook gelden voor andere sporten Wat vindt u?

Bekijk ook

HALVE ZOLEN: Blogger ‘bashed’ Talpa om UFC uitzendingen

Sinds enige tijd achtervolgt Blogger

Cordyceps sinensis voor meer Energie en Uithoudingsvermogen

Ben je op zoek naar natuurlijke voedingssupplementen? Behoefte aan een dosis extra uithoudingsvermogen, zuurstofopname en ...

Voordelen van CBD voor Vechtsporters & Atleten

Rake klappen en overbelaste spieren hebben herstel nodig.