Artsen waarschuwen: 'Vechters pas op met afvallen'
Home / Columns / Artsen waarschuwen: ‘Vechters pas op met afvallen’

Artsen waarschuwen: ‘Vechters pas op met afvallen’

Artsen waarschuwen: 'Kans op hersenschudding groot bij vechters'

Vechters die te snel afvallen voor Kickboks, boks en MMA-wedstrijden lopen een verhoogde kans op Hersenschudding en hersenletsel, blijkt uit onderzoek gedaan door de Universiteit van Essex.

Meer dan 60 procent van de atleten in vechtsporten zoals kickboksen, boksen en MMA, onthulde dat hun symptomen erger werden nadat ze zichzelf hadden uitgedroogd om strenge gewichtsklassen te halen voor wedstrijden. De controversiële technieken zorgen ervoor dat vechters stoppen met het drinken van water en lange perioden in sauna’s doorstaan ​​om snel af te vallen.

Hoge activiteit

MMA-atleten meldden dat de ernst van de hersenschudding 40 procent hoger was in vergelijking met andere sporten, met name boksen. Waarvan wordt aangenomen dat dit te wijten is aan de mix van slaan en vechten op de grond.

De studie door academici van St Mary’s University, de University of Essex en Swansea University komt na een reeks tragedies die verband houden met gewichtsvermindering. Waarbij sommige atleten zelfs stierven in een poging een concurrentievoordeel te behalen, door te vechten in een lagere gewichtsklasse .

Neurologische implicaties

Ze ontdekten dat, aangezien vechters zichzelf dramatisch uitdrogen om aan strenge gewichtsklassen te voldoen, de bijbehorende symptomen lijken op hoofdpijn vanwege vergelijkbare symptomen maar blijken gevaarlijker te zijn. Dit komt omdat de symptomen van hypo hydratatie waarbij vechters een watertekort oplopen overeenkomen met hersenschudding, zoals duizeligheid, hoofdpijn en lethargie.

Deze studie heeft een nieuwe impuls gegeven aan verdere onderzoeken naar de neurologische implicaties van snel gewichtsverlies. De onderzoekers hebben vechtsportbonden opgeroepen om de hydratatie niveaus van vechters vóór gevechten te controleren.

Uitdroging

Onderzoeker Nasir Uddin, van St Mary’s University, zei: ,,Deze studie toont aan dat de huidige hersenschudding tests geen verklaring bieden voor de cross-over van symptomen van uitdroging, en mogelijk vechters in gevaar brengen.

,,Niet alleen is afvallen door uitdroging op zichzelf gevaarlijk, maar het kan de symptomen van een hersenschudding zelfs verergeren. En nog zorgwekkender, betekent dit dat medische professionals zelfs een verkeerde diagnose kunnen stellen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Clinical Journal of Sports Medicine en ondervroeg meer dan 130 anonieme atleten die zes vechtsporten vertegenwoordigen, allemaal van 18 jaar of ouder en die eerder waren afgevallen.

Bekijk ook

Werken aan een positieve transformatie met een personal training Amersfoort

Wil jij graag gaan sporten, maar hou je er niet van om naar een grote volle sportschool te gaan dan is een personal training iets voor jou!

Is krachttraining in combinatie met vechtsport wel mogelijk?

Biedt het überhaupt voordelen?

Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden

Veel mensen wedden op sport.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page