Home / Columns / Als je wint ben je Nederlander, bij verlies die buitenlander

Als je wint ben je Nederlander, bij verlies die buitenlander

De opmars van de allochtone jeugd in het kickboksen

Sporters worden vaak geconfronteerd met hun dubbele nationaliteit.

Er zijn een groot aantal sporters die een dubbele nationaliteit hebben, ook in de vechtsport. Het wrange is dat als deze sporters goed presteren zij als een Nederlander worden gezien, bij verlies als Turk, Marokkaan of anders, nee we hebben liever niets met verliezen te maken.

Op zich is dit een fenomeen wat ontstaan is door het aantal buitenlanders die geacht worden te integreren in de Nederlandse maatschappij. Dan doen velen, integreren zelfs zo goed dat zij top posities innemen op meerdere vlakken, dus ook top sporters worden. Niks mis mee en zelfs toe te juichen we leven immers samen in ons kleine land.

Ik hoor er niet bij

Maar als het op sport aankomt en er belangrijke kickboks of MMA gevechten zijn om even bij de vechtsport te blijven, kunnen er vervelende situaties ontstaan. Luid gejuich als de vechter aan de winnende hand is, Nederlandse vlag in de hand en hopen op winst. Totdat er verlies optreedt dan, gaat de vlag snel onder tafel.

De wedstrijd Ajax tegen Tottenham Hotspur woensdagavond was ook een voorbeeld. De ploeg presteerde goed en onder andere de Marokkaanse Ziyech scoorde in de eerste minuten van de wedstrijd, de vlag ging uit. Het verloop van de match is inmiddels bekend, AJAX verloor. Velen verwijten dit aan keeper André Onona en zijn getreuzel aan het einde van de wedstrijd.

Stop met die onzin

Ik keek de wedstrijd in mijn plaatselijk stamkroeg, ik zal u de woede uitbarstingen besparen, maar er werd snel terug gegrepen naar het land van herkomst van de keeper, Kameroen. Je vraagt je toch af waarom dat moet, winnen is winnen en verliezen verliezen ongeacht uit welk land je komt.

Als Badr Hari een kickboks partij wint is hij Nederlands, bij verlies Marokkaan en zo zijn er meer voorbeelden. Het zou mooi zijn als dit zou stoppen en de sporters als de atleten worden gezien die het beste van zichzelf geven. Zij staan er immers ook voor de fans….

Ook een column schrijven? Neem contact op met onze redactie.

Bekijk ook

FBI: Het vage verleden van UFC kampioen Khabib’s manager

Wat is er aan de hand met manager van UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov?

LET OP: Sportscholen broedplaats voor bacteriën en ziektes

Wees je bewust van hygiëne

Vechten is niet voor iedereen weggelegd

MMA & KICKBOKSEN: Van verbod tot volkssport en acceptatie

Foto: Pixabay Free Vechtsporten als MMA en Kickboksen zijn niet meer weg te denken, dat ...